Každý z nás by se měl zajímat o to, co je součástí jeho každodenního jídelníčku. S rostoucím věkem ale tato potřeba ještě dále roste. Seniorky totiž často nejí příliš kvalitně, nesuplementují žádné doplňky stravy, a proto nemají dostatek látek potřebných pro bezproblémové fungování organismu. V dnešním článku si řekneme, jak by měl jídelníček vypadat, a jaké jsou ty nejhorší večeře pro seniorky.
Na zdravý životní styl není pozdě
Zdravý jídelníček se skládá z poměrného množství tuků, sacharidů a bílkovin, přičemž zejména bílkovin mívají ženy ve vyšším věku dlouhodobý nedostatek. Kvalitní večeře by měla obsahovat vhodné množství bílkovin (například kvalitní vysokoprocentní šunku, sýr, tvarohovou pomazánku), zdravé tuky (avokádo, ořechy) a komplexní sacharidy (celozrnné pečivo). Pokud navíc přihodíte i pár porcí zeleniny, jen dobře uděláte!
Těmto potravinám se vyhněte
Ta nejhorší večeře pro seniorky je všeobecně nezdravá, nebo příliš „chudá“. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo, nepočítejte s tím, že svého vytouženého cíle docílíte na zcela zeleninové dietě. Různé saláty bývají co do množství makro živin příliš chudé, a proto vás na dlouhou dobu nezasytí. Vaše tělo je pak hladové, což se na vašem pocitu hladu buď nemusí projevit vůbec, nebo se odrazí ve večerním mlsání. Salát proto vždy doplňte o zdroj bílkovin (maso, sýr) a kvalitních tuků (avokádo, avokádový, olivový nebo řepkový olej).
Smažené a ultra-zpracované
Vhodné nejsou ani večeře postavené na ultrazpracovaných produktech. Většina polotovarů dostupných v našich obchodech obsahuje značné množství cukru, soli a nezdravých tuků. Tyto složky pak mohou zapříčinit rozvoj onemocnění oběhové soustavy a cukrovky druhého typu. Vyhněte se například instantním polévkám, rychlému občerstvení, nekvalitním uzeninám a bohužel i většině české klasiky. Výpečky s pořádnou porcí tuku a houskovým knedlíkem vám velkou službu neudělají.
Tyto večeře ostatně nejsou vhodné pro nikoho. Každý z nás, bez ohledu na věk, by se měl stravovat, pokud možno co nejlépe. K zásadám zdravého jídelníčku patří zejména adekvátní kombinace a zastoupení všech makro živin, upřednostňování nezpracovaných primárních surovin a vyhýbání se ultra-zpracovaným potravinám.