Recepty

Nejlepší bábovka, co znám: tato bábovka je číslo 1 mezi bábovkami

Nejlepší bábovka, co znám: tato bábovka je číslo 1 mezi bábovkami

Hledáte recept na nejlepší bábovku na světě? Pak vám s klidným srdcem můžeme za celou redakci říct, že nejlepší bábovka, co známe, je od babičky naší kolegyně. Dnes si ukážeme recept na tradiční „babičkovskou“ tvarohovou bábovku. Tato bábovka je díky tvarohu krásně vláčná a jako třešinku na dortu do ní můžete dát rozinky namočené v rumu nebo kandované ovoce.

Ingredience

  • 500 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 3 vejce
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • Kůra a šťáva z 1 citronu
  • Špetka soli
  • Libovolně: hrst rozinek namočených v rumu nebo kandované ovoce

Postup

  1. Žloutky oddělte od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny – šlehejte tak dlouho, dokud žloutky nezesvětlají.
  2. Do vyšlehaných žloutků přidejte tvaroh, kůru a šťávu z citronu a vše pořádně zamíchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
  3. Mouku prosejte přes síto a smíchejte společně s práškem do pečiva. Sypké suroviny přidejte do tekuté směsi žloutků a tvarohu a opět pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily.
  4. Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Správně vyšlehaný sníh poznáte tak, že se vám začnou tvořit špičky. Odvážlivci mohou poznat správně vyšlehaný sníh také obrácením mísy – pokud je sníh správně vyšlehaný, z mísy nevypadne.
  5. Vyšlehaný sníh opatrně vmíchejte stěrkou do těsta. Těsto podebírejte ze spodu a jen opatrně překládejte, abyste nevyhnali všechny bublinky ze sněhu ven, a bábovka byla krásně nadýchaná.
  6. Do těsta můžete přidat také rozinky namočené v rumu nebo kandované ovoce.
  7. Těsto vylijte do vymazané formy na bábovku vysypané moukou a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C (pečení shora a zespoda bez vzduchu) přibližně 60 minut.
  8. Kontrolu pečení zkontrolujte špejlí – pokud ji vytáhnete suchou, je bábovka upečená.