Recepty

3 Luxusní zákusky letošního jara: Tyhle vyzkoušejte!

3 Luxusní zákusky letošního jara: Tyhle vyzkoušejte!

Sháníte recept na neotřelý dezert ke kávě, kterým potěšíte každou návštěvu? Chcete si dopřát sladké bez zatěžování těla kalorickými bombami? Přivítejte jaro těmito odlehčenými zákusky, nad jejichž přípravou nestrávíte hodiny!

Křupavé bezé do skleničky

Oddělte u 4 vajec žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se 160 g cukru dotuha, ručně vmíchejte sekané mandle. Hmotu rozprostřete na plech s pečícím papírem a sušte v troubě cca 30 minut.

Žloutky smíchejte s trochou mléka a 2 lžícemi vanilkového cukru. V hrnci ohřejte 400 ml mléka a za stálého míchání přilejte vaječnou hmotu. Po zhoustnutí odstavte z plamene a vmíchejte 50 ml vaječného likéru. Krém nechte vychladnout a poté ho vymíchejte s 500 g tučného tvarohu či 500 ml ušlehané šlehačky.  

Křupavé bezé nalámejte na kousky a vrstvěte do skleniček s připraveným krémem; můžete doplnit ovocem či marmeládou. Posypejte sekanými mandlemi vycgutnejte si hříšný zákusek až do dna!

Štruklji jako ze slovinské restaurace 

V míse smíchejte 300 g mouky, 3 vejce a špetku soli. Přilévejte vodu dle potřeby, dokud nevznikne tuší nudlové těsto. Nechte chvíli odležet a připravte si náplň dle preference – tvarohovou s vanilkovým cukrem, ořechovou se skořicí či rozmíchaná povidla. Těsto vyválejte na obdélník o tloušťce 2 mm, potřete náplní a zarolujte. Vařte v osolené vodě 10-15 minut. V mezičase opražte na másle trochu strouhanky.

Horký závin nakrájejte na kousky. Servírujte ihned s roztopeným máslem, cukrem a opečenou strouhankou. Dle chuti doplňte brusinkovou zavařeninou, ořechy či mletým mákem.

Barevný cheesecake pro rychlíky

V mixéru nadrťte 150 g oblíbených sušenek a 50 g mandlí. Vmíchejte 80 g roztopeného másla a upěchujte do dortové formy.

Do očištěného mixéru nasypte 250 g oblíbeného ovoce (může být i zmrazené) a rozmixujte se 2 lžícemi cukru. Pokud vám vadí zrníčka, propasírujte hmotu přes síto.

Odeberte část uvolněné tekutiny a zahřejte ji za přídavku želatiny či agaru (řiďte se instrukcemi na obalu konkrétního výrobku). Zbytek ovoce lehce rozšlehejte s 250 g čerstvého sýra a 250 g tučného tvarohu. Připravený želírující roztok vmíchejte ke krémové směsi, nalijte na sušenkový základ a nechte zatuhnout v lednici několik hodin. Před servírováním můžete dozdobit čerstvým ovocem či šlehačkou. 

Dobrou chuť!