Ačkoliv se cuketa řadí mezi zeleninu, není žádným tajemstvím, že se hojně využívá také při pečení nejrůznějších dezertů. Cuketa obsahuje totiž velké množství vody, takže pokud do klasického těsta přidáte nastrouhanou cuketu, těsto bude příjemně vláčné. Dnes přinášíme recepty na jednoduché a rychlé sladké recepty z cukety.
- Cuketovo-citronová bábovka
- Cuketová bábovka
Cuketovo-citronová bábovka
Ingredience:
2 hrnky cukru, kůra z jednoho citrónu, šťáva z půlky citronu, 3 vejce, 200 ml oleje, 1 lžička vanilkového extraktu, 3 hrnky polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička prášku do pečiva, 2 hrnky strouhané cukety
Postup:
- Vyšlehejte cukr, vejce, olej, kůru a šťávu z citronu. V jiné míse smíchejte všechny ostatní sypké ingredience. Poté sypké suroviny postupně smíchejte s vyšlehanými vejci s cukrem a dalšími ingrediencemi. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu a dobře promíchejte.
- Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a pečte v předem rozehřáté troubě na 175 °C přibližně 70 minut nebo dokud nebude střed suchý na špejli.
- Upečenou vychladnutou bábovku přelijte polevou z cukru a citronové šťávy (půl hrnku moučkového cukru na 2 lžíce šťávy) a nechte ztuhnout.
Cuketové brownies
Ingredience:
1,5 hrnku cukru, 120 ml rostlinného oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 hrnky polohrubé mouky, půl hrnku kakaa, 1,5 čajové lžičky jedlé sody, špetka soli, 2 hrnky strouhané cukety, větší hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Cukr vyšlehejte dohladka s olejem a vanilkovým extraktem. Ostatní sypké suroviny smíchejte ve druhé míse a následně postupně přimíchávejte do hladké tekuté směsi cukru a oleje. Potím přimíchejte také cuketu a ořechy.
- Těsto rozprostřete na předem vymazaný plech o velikosti přibližně 20×30 cm. Pečte v předem předehřáté troubě na 175 °C přibližně 25 minut.
- Po vychladnutí můžete brownies polít roztopenou čokoládou.