Recepty

Vyhlašujeme nejlepší recept pro rok 2023: zkusíte ho?

Vyhlašujeme nejlepší recept pro rok 2023: zkusíte ho?

Svět vaření je velmi pestrý a každý rok v něm vznikají nové a nové trendy, které by žádný milovník dobré gastronomie neměl opomíjet. A právě proto vyhlašujeme nejlepší recept pro rok 2023: zkusíte ho?

Bylo opravdu těžké vybrat jenom jeden – protože trendy vznikají a zase zanikají a kdo ví, zda to, co bylo módní letos, se udrží i do dalšího roku? A právě proto jsme sáhli po trendu, který se na výsluní vrací už druhým rokem. Jde o obláčkový chléb z TikToku.

Vyhlašujeme nejlepší recept pro rok 2023: zkusíte ho?

Tento typ chleba získal popularitu díky svému neobvyklému vzhledu a zajímavé textuře. Obláčkový chléb má svůj název díky podobnosti s mraky. A to bez legrace – má totiž měkkou, jemnou a lehkou strukturu, které se jen tak něco nevyrovná.

Obláčkový chléb – recept

Připravuje se z pouhých tří surovin: vajíček, cream cheese (čerstvý smetanový sýr) nebo tvarohu a vinného kamene. Jeho příprava je jednoduchá a nevyžaduje hnětení ani dlouhé kynutí.

Zde je originální recept na obláčkový chléb:

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 100 g cream cheese nebo tvarohu
  • 1/2 lžičky vinného kamene (alternativně prášek do pečiva)

Postup:

  • Oddělte bílky od žloutků.
  • Vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Žloutky ušlehejte s cream cheese nebo tvarohem a přidejte vinný kámen.
  • Postupně vmíchejte sníh z bílků.
  • Na plech vyložený pečícím papírem klaďte těsto v kopečcích, a ty lehce lžící rozetřete.
  • Pečte při 180 °C po dobu 10–15 minut, dokud nezíská chléb krásnou zlatou barvu.

Po vytažení z trouby je nadýchaný a připomíná spíše suflé, ale po nějaké době se začne texturou podobat běžnému bílému chlebu.

Tipy pro servírování

  • Obláčkový chléb je výborný s máslem, šunkou nebo sýrem.
  • Můžete ho použít jako podklad pro pizzu nebo zapečený se sýrem jako zdravější alternativu tyčinek.

Tento chléb je ideální pro ty, kteří chtějí omezit sacharidy, a také pro osoby s intolerancí na lepek. Tak dobrou chuť.