Ilustrační fotografie
Vánoce se blíží mílovými kroky a pokud máte pocit, že nestíháte upéct, nezoufejte. Přinášíme vám osvědčený recept na nepečené cukroví, které dokonce musíte dělat chvíli před svátky, protože krém obsahuje syrové vejce. Ničeho se ale nebojte, rozhodně se nezkazí, protože ve většině rodin jde o velmi oblíbený druh. A o čem je řeč? Vosí hnízda či včelí úlky – těžko říct, jaký je správný název, spory se o tom vedou dlouhodobě a každý navíc používá označení, které mu je bližší. Pokud byste i tak měla pocit, že nestíháte, nebojte se, zapojit do příprav své děti. Samotné vytváření hnízd totiž není nikterak složité.
Suroviny
- 150 g piškotů
- 50 g lískových nebo vlašských ořechů
- 1 bílek
- 1 lžíce mléka
- 100 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 2 lžíce kakaa
Krém
- 1 žloutek
- 60 g změklého másla
- 1 lžíce rumu
- 50 g moučkového cukru
- zhruba 25 ks piškotů na přiklopení
Jak postupovat
Jako první je potřeba rozdrtit piškoty a ořechy. Ideální volbou je, nasekat je robotem až na prach. K tomu přijdete prosátý cukr, kakao, změklé máslo, bílek a jednu lžíci mléka. Rukama začněte hnětat těsto, až vznikne hladká a měkká hmota. Pokud by byla konzistence špatná, nebojte se, přidat mléko. Těsto dejte odležet minimálně na hodinu do lednice.
Na krém budete potřebovat změklé máslo, které utřete se žloutkem a prosátým moučkovým cukrem. Na konec přijdete trochu rumu, ale buďte opatrní, aby krém příliš nezřídl.
Teď přichází na řadu samotná kompletace úlů. K tomu jsou skvělým pomocníkem rozevírací plastové formičky. Aby těsto šlo lépe vyndat, doporučujeme, dát do formičky kousek igelitového sáčku. Těsto vyndejte z lednice a tvořte menší kuličky, které vtlačte do formičky. Uprostřed úlu vytvořte dírku, kterou následně naplňte krémem a přiklopte piškotem. Úly skladujte v lednici a chvilku před konzumací je vyndejte, ať nejsou příliš tvrdé.
Náš tip : Každá rodina si recept trochu upravuje dle svého. Úly můžete ještě posypat moučkovým cukrem, nebo jejich špičky namočit do čokolády. Fantazii se meze nekladou.