Tradiční česká kuchyně je plná chutných jídel, které neobsahují maso. Bezmasé recepty jsou často zdravější a méně nákladné než recepty s masem. Jaké jsou nejlepší bezmasé recepty našich babiček?
České bramborové knedlíky s omáčkou
Bramborové knedlíky jsou klasikou české kuchyně. Mohou být podávány s různými omáčkami nebo jako příloha k masu, ale mohou také být hlavním jídlem. Zde je recept na bramborové knedlíky s omáčkou:
Recept na bramborové knedlíky s omáčkou
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Postup:
Brambory uvařte, oloupejte a rozmačkejte do hladka. Přidejte vejce, mouku a sůl a hněťte, dokud nedostanete hladké těsto. Z těsta vytvořte knedlíky a vložte je do vroucí vody. Vařte 15-20 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Mezitím orestujte cibuli na másle, přidejte mouku a restujte, dokud nezhnědne. Přidejte zeleninový vývar a vařte omáčku, dokud nezhoustne. Ochutnejte solí a pepřem. Knedlíky podávejte s omáčkou.
Bramborové placky s kysaným zelím
Dalším tradičním českým jídlem jsou bramborové placky s kysaným zelím. Toto jídlo je levné, snadné na přípravu a chutné.
Recept na bramborové placky s kysaným zelím
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 cibule
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 kg kysaného zelí
- olej na smažení
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Cibuli nakrájejte na malé kousky. Smíchejte brambory, cibuli, vejce, mouku a sůl. Těsto by mělo být husté, ale ne suché. Rozpalte olej na pánvi a dejte lžíci těsta na pánev. Rukou nebo lžící roztlačte těsto do plochého tvaru a smažte z obou stran, dokud nejsou placky zlatavé. Kyselé zelí dejte do hrnce a vařte, dokud není měkké. Přidejte trochu cukru, soli a pepře podle chuti. Bramborové placky podávejte s kysaným zelím.