Jste zvyklí, že starý chléb končí v koši? Co kdybychom vám řekli, že ho můžete využít k přípravě chutné pizzy? Stačí si připravit pizzové těsto a jako základ použít právě tenhle „starý“ chléb.
Jak na pizzu ze starého chleba?
Budete potřebovat:
- 1 starý chléb
- 4 lžíce rajského protlaku
- 100 g sýru (např. eidam)
- 5 cherry rajčat
- 1 červená cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- sušené oregano
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Nakrájejte chléb na plátky a položte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Poté na ně rozetřete rajský protlak, nastrouhejte sýr a posypte ho na pizzu. Dále na ni položte nakrájená rajčata a cibuli. Dále pizzu pokapejte olivovým olejem a posypte sušeným oreganem, solí a pepřem. Nakonec pizzu pečte v troubě předehřáté na 200°C po dobu 15-20 minut.
Další tipy na to, jak využít starý chléb:
- Česnekové topinky: Pokud máte rádi česnek, určitě vyzkoušejte připravit si česnekové topinky. Stačí nakrájet chléb na plátky, opečené je na pánvi a potřít česnekem a máslem. Tento pokrm se hodí jako snídaně nebo svačina.
- Chlebový pudink: Chlebový pudink je skvělý způsob, jak využít starý chléb. Smíchejte nakrájený chléb s mlékem, vejci, cukrem a skořicí a pečte v troubě. Tento dezert je sladký a velmi chutný.
- Chlebový salát: Pro tento salát potřebujete nakrájený chléb, rajčata, okurky, cibuli, olivový olej, ocet, sůl a pepř. Chléb opečte na pánvi a poté ho smíchejte s ostatními ingrediencemi. Tento salát je ideální jako příloha k obědu nebo večeři.
Starý chléb se dá využít na mnoho způsobů. Pokud máte doma chléb, který není úplně čerstvý, neváhejte ho využít k přípravě chutných pokrmů. Od pizzy přes česnekové topinky až po chlebový salát – možností je mnoho. A nejenže snížíte množství odpadu, ale také ušetříte peníze.