Recepty

Mlsání bez vaření: Vyzkoušejte tyto 3 recepty

Mlsání bez vaření: Vyzkoušejte tyto 3 recepty

Kdo by občas neměl chuť na něco sladkého? Jenže ne vždy se nám chce trávit hodiny v kuchyni, ani se ošidit kupovanými sladkostmi plnými nezdravých přísad. Naštěstí existuje mnoho rychlých receptů, které nevyžadují téměř žádné vaření a přitom skvěle chutnají. Přinášíme vám tři jednoduché tipy.

Oříškovo-ovocné kuličky

Oříškovo-ovocné kuličky jsou skvělou svačinkou, která vám dodá spoustu energie. Jejich příprava přitom nezabere více než 10 minut. 

Suroviny (na cca 20 – 25 kuliček):

  • 1 šálek ořechů, případně směsi ořechů a semínek v poměru 2:1
  • 1 šálek šťavnatého sušeného ovoce (datle, meruňky,…)
  • ¼ šálku jemných ovesných vloček
  • 4 lžíce ořechového másla (lískooříškové, arašídové)
  • na obalení podle chuti kakao, skořice, strouhaný kokos, mleté ořechy, sezamová semínka

Postup:

  1. Do robotu se sekacím nástavcem nasypeme ořechy, ovoce, ovesné vločky a ořechové máslo a rozdrtíme na kašovitou směs.
  2. Pokud je směs příliš vlhká, přidáme trochu vloček, pokud je naopak moc suchá a nelepí, přidáme pár lžic vody. Opět rozmixujeme.
  3. Z lepivé hmoty vytvarujeme malé kuličky a obalíme. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tvarohová svačinka s ovocem 

Domácí tvarohovou svačinku si můžete udělat jako lehkou snídani nebo jako lahodný dezert kdykoliv během dne. Stačí jen pár surovin a za 5 minut máte hotovo.

Suroviny (na 2 porce):

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • třtinový cukr na případné doslazení
  • čerstvé nebo kompotované ovoce podle chuti

Postup:

  1. Vyšleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a kakaem a podle chuti dosladíme. 
  2. Ušleháme smetanu a jemně ji vmícháme do tvarohové směsi. 
  3. Výslednou hmotu přendáme do misky nebo nižší skleničky a ozdobíme ovocem.

Osvěžující ananasový sorbet 

Ananasový sorbet je jednoduchá dobrůtka, která přijde vhod nejen v horkých dnech. Je zdravá a oblíbí si ji i vaše děti.

Suroviny (na 4 – 6 porcí):

  • 500 g ananasu nakrájeného na menší kousky
  • 150 ml vody
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 bílky

Postup:

  1. Ve vodě rozvaříme cukr a necháme zchladnout. Kousky ananasu rozmixujeme na jemné pyré. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  2. K cukrovému rozvaru přidáme ananasové pyré a dobře promícháme. Nakonec do směsi vmícháme sníh z bílků.
  3. Sorbet vložíme do zmrzlinovače, případně do mrazáku, kde ho každých 30 minut promícháváme, než směs zcela ztuhne.