Francouzské brambory patří v naší kuchyni mezi nejoblíbenější pokrmy z brambor. Jedná se o poměrně snadný recept, který si ještě více usnadníte, když brambory nebudete předvářet. Jak na to, aby byly i tak měkké a chutné?
Potřebné suroviny
Na cca šest porcí si připravíme:
- 12 – 15 brambor
- podle chuti uzené maso nebo uzeninu (salám, špekáčky)
- mraženou zeleninu
- 1 větší cibuli
- 4 vejce
- mléko
- olej
- 100 ml vody
- mletý pepř
- sůl
- hlubší plech a alobal, nebo velkou zapékací mísu s víkem
Postup přípravy
- Oloupeme syrové brambory a nakrájíme je na tenčí plátky. Uzeninu, nebo uzené maso nakrálíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobno. Mraženou zeleninu vyndáme z mrazáku a necháme povolit.
- Předehřejeme si troubu na 200°C. Připravíme si hlubší plech nebo zapékací mísu, kterou vymažeme olejem. Následně vrstvíme střídavě brambory a ostatní suroviny. Dno nejprve vyložíme vrstvou nakrájených brambor, posypeme, solí, pepřem, nakrájenou uzeninou, cibulí a zeleninou.
- Na to položíme další vrstvu brambor a opakujeme předchozí postup. Nakonec vše přikryjeme finální vrstvou brambor. Směs podlijeme 100 ml vody a zakryjeme alobalem nebo přiklopíme víkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut. Mezitím si v misce rozšleháme vejce s trochou mléka, směs osolíme a opepříme. Po půl hodině pečení brambory odklopíme, přelijeme rozšlehanými vejci a dáme dopéct na dalších 30 minut, dokud brambory nezezlátnou.
- Francouzské brambory podáváme s kyselou okurkou nebo zelným salátem. Dobrou chuť!