Vlasy

Blechy ve vlasech: 4 kroky, jak se jich zbavit

Blechy ve vlasech: 4 kroky, jak se jich zbavit

Blechy jsou obvykle spojovány s domácími zvířaty, jako jsou psi a kočky. Avšak, co mnoho lidí možná neví, je skutečnost, že blechy mohou také napadnout lidskou hlavu. Když se blechy usídlí ve vlasech, může to způsobit nepříjemné svědění a nepohodlí.

Jak rozpoznat blechy ve vlasech

Rozpoznání blech ve vlasech může být obtížné, protože jsou velmi malé a pohybují se rychle. Nicméně, několik znaků vám může napovědět, že je máte.

  1. Svědění a podráždění: Prvním a nejčastějším příznakem blech ve vlasech je svědění. Můžete si všimnout, že se neustále škrábete ve vlasech a na hlavě.
  2. Viditelné stopy: Pokud pozorně prohlédnete své vlasy, můžete vidět malé černé tečky nebo malé červenohnědé body, což jsou exkrementy blech. Můžete také vidět samotné blechy, které se pohybují mezi vlasy.
  3. Vředy a vyrážky: Někteří lidé mohou na bleší kousnutí reagovat tvorbou vředů nebo vyrážek na pokožce hlavy.

Jak se zbavit blech ve vlasech

Pokud máte podezření, že máte blechy ve vlasech, je důležité jednat rychle, abyste se jich zbavili. Zde je několik kroků, které můžete podniknout:

  1. Oznamte to lékaři nebo dermatologovi: Pokud máte silné svědění nebo se objevily vředy či vyrážky, měli byste navštívit lékaře nebo dermatologa. Mohou vám předepsat léčbu, která vám pomůže zbavit se blech a zmírnit nepříjemné příznaky.
  2. Šampon proti blechám: Existují speciální šampony, které obsahují látky určené k likvidaci blech. Použijte tento šampon a postupujte podle návodu na obalu.
  3. Vyčištění prostředí: Abyste se zbavili blech, musíte také vyčistit prostředí, ve kterém žijete. Pravidelně praní postelí, oděvů a čištění všech povrchů může pomoci zabránit šíření blech.
  4. Důkladné česání vlasů: Po použití šamponu proti blechám můžete všechny mrtvé blechy a jejich výkaly odstranit důkladným česáním vlasů hřebenem s jemnými zuby.

Shrnutí

Blechy ve vlasech mohou být nepříjemným problémem, ale s adekvátní léčbou a prevencí můžete tento problém úspěšně řešit. Je důležité jednat rychle, jakmile si všimnete příznaků, a konzultovat s lékařem, případné silné svědění nebo vyrážky.