Recepty

Babiččin štrúdl: Vyzkoušejte recept ideální pro babím léto

Babiččin štrúdl: Vyzkoušejte recept ideální pro babím léto

Spojení jablek, skořice, rozinek a ořechů k podzimu zkrátka patří. Jablkovou náplň můžete nahradit náplní makovou, ořechovou nebo tvarohovou. Lahodné těsto naplněné touto směsí představuje dokonalý zákusek k odpolední kávě. Provoní nejen kuchyni příjemnou vůní a na jazyku se přímo rozplývá. Připravíte si jej snadno a překvapíte tak svoji rodinu.

1. Suroviny pro přípravu těsta na dva štrúdly

  • 2 vejce
  • 600 g hladké mouky
  • 140 g másla nebo tuku na pečení
  • 12 lžic mléka
  • 2 prášky do pečiva
  • 150 g cukru
  • špetka soli

Postup přípravy:

Všechny suroviny smíchejte a zpracujte nelepivé těsto. Rozdělte na dvě části a na pomoučeném vále vyválejte dvě placky, které naplníte náplní, zarolujete, potřete vajíčkem a posypete plátky mandlí nebo mletými ořechy. Pečete v předehřáté troubě 30 – 40 minut.

2. Suroviny pro přípravu těsta na dva štrúdly

  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 0.5 lžičky soli
  • 50 ml vody

Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháte. Těsto rozdělíte na dvě části, vyválíte placky a plníte je náplní. Zarolujete, potřete vejce a posypete mletými ořechy nebo drcenými mandlemi. Pečete v rozehřáté troubě na 180ºC 30 minut.

Jablková náplň

  • 5 větších jablek – oloupaných, zbavených jádřinců a nastrouhaných na hrubém struhadle
  • vanilkový cukr
  • skořice
  • kousky ořechů
  • rozinky

Maková náplň

  • namletý mák
  • cukr dle chuti
  • špetka skořice
  • citronová šťáva
  • mléko

Svaříte mléko, vsypete do něj ostatní ingredience tak, aby vznikla hutná směs. Tu rozprostřete na těsto.

Ořechová náplň

  • vlašské ořechy namleté smíchané s namletými piškoty
  • moučkový cukr dle chuti
  • vanilkový cukr
  • plnotučné mléko
  • rum – volitelný

Svaříte mléko, přidáte ostatní ingredience tak, aby vznikla hustší směs. Tu rozprostřete na těsto.

Tvarohová náplň

  • 1 tučný tvaroh
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vanilkového pudinku
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr dle chuti

Všechny suroviny smícháte a vzniklou směs rozprostřete na těsto.

Servírování štrúdlu

Před podáváním můžete štrúdl posypat moučkovým cukrem, polít vanilkovým šodó nebo ozdobit vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou a posypat jemně mletými ořechy.