Receptů na chutné moučníky existuje nespočet. Ale jen málokterý z nich si zamiloval celý svět, tak jako pravé italské tiramisu s aromatickou kávou a lahodným mascarpone. Pojďme si jej společně připravit.
Pravé italské tiramisu
Historie tohoto snad nejznámějšího italského dezertu sahá až do 15. století. Dnešní podoba však spatřila světlo světa až v 80. letech 20. století. Jeho korpus tvoří cukrářské piškoty namočené v kávě s mandlovým likérem Amaretto. Vrchní část se vyrábí z tučného italského sýra mascarpone, které se posypává kakaem.
Recept není složitý, ale vyžaduje jistá pravidla. Počítejte s tím, že příprava vám zabere asi 60 minut. Tiramisu si můžete z časových důvodů připravit den předem nebo i dříve, protože se dobře mrazí. V daný den jej pouze dopředu vyndáte z mrazáku a necháte povolit v lednici.
Suroviny
Na 4 – 6 porcí si přichystáme:
- 20 ks cukrářských piškotů
- 200 ml silného espressa
- 50 ml amaretta
- 500 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce kakaového prášku
- hranatou formu nebo hlubší pekáček
Postup přípravy
- Uvaříme silnou kávu (postačí i rozpustná) a v misce ji smícháme s amarettem. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem, dokud obsah nezesvětlá a nezhoustne. Poté směs rychle zchladíme ve studené vodě.
- Rozšleháme mascarpone a pomalu do něj vmícháme žloutkový krém. Směs důkladně vyšleháme do hladka. Ušleháme šlehačku a přidáme ji ke zbytku. Vzduchové bublinky ve hmotě jsou výhodou – díky nim bude krém krásně lehký a nadýchaný.
- Dno formy (pekáčku) vyskládáme polovinou piškotů namočenými v kávě s amarettem. Piškoty skládáme vedle sebe. Na vrstvu piškotů jemně rozetřeme polovinu připraveného krému. Tentýž postup opakuje se zbytkem piškotů a druhou polovinou krému.
- Takto připravený dezert už jen poprášíme přes sítko kakaem a necháme nejméně tři hodiny odležet v lednici. Dobrou chuť!
Tipy na závěr
Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a můžete rovnou použít syrové. Stejně tak smetanu lze nahradit ušlehaným vaječným bílkem. Tiramisu můžete připravit také ve formě roztomilých dezertů v malých skleněných pohárech či miskách. Postup je stejný, jen piškoty je potřeba překrojit.