Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Blíží se podzim a s nim i větší úroda jablek. Pokud patříte mezi jejich milovníky, rozhodně vyzkoušejte tento jablečný dezert, který bude určitě chutnat i vaší rodině nebo návštěvě a pochutnáte si na něm nejen v neděli. Skládá se ze tří vrstev – spodní část představuje pečený piškot. Na něm je vrstva připravená z jablek a poslední část představuje vanilkový nebo tvarohovo – smetanový krém. Na výběr máte hned dvě varianty. Tak vzhůru do práce.

Piškotové těsto

Suroviny pro přípravu na klasický plech:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 dl oleje
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup práce:

Nejprve vyšlehejte vejce, cukr a olej do pěny. Přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a řádně promíchejte. Nalijte do předem vymazaného a vysypaného plechu a upečte.

Jablková vrstva

Suroviny pro přípravu:

  • 3 – 4 větší jablka
  • kousek másla
  • cukr dle chuti
  • šťáva z poloviny citronu
  • špetka skořice

Postup práce:

Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rozpusťte máslo, přidejte nastrouhaná jablka a cukr a poduste do změknutí. Pak přidejte citronovou šťávu a skořici. Jablečnou směs nechte vychladnout a navrstvěte na upečený piškot.

Vanilková vrstva

Suroviny pro přípravu:

  • 3 vejce
  • 350 ml mléka
  • cukr dle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce škrobu
  • vanilková esence

Postup práce:

Do kastrůlku vlijte mléko, přidejte ostatní suroviny, vše řádně promíchejte a přiveďte k varu. Na mírném plameni, za neustálého míchání, uvařte krém, který vlijte na jablečnou vrstvu a nechte vychladnout. Pak plech dejte do lednice, alespoň na jednu hodinu.

Smetanovo – tvarohová vrstva

Místo vanilkové vrstvy můžete připravit smetanovo – tvarohovou vrstvu.

Suroviny pro přípravu:

  • 2 tučné tvarohy – lze nahradit mascarpone, ricotou nebo lučinou
  • smetana na šlehání – 31%
  • ztužovač smetany
  • cukr dle chuti

Postup práce:

Vyšlehejte smetany se ztužovačem, přidejte tvarohy, případně alternativy a cukr a vše vyšlehejte v kompaktní krém. Ten naneste na jablečnou vrstvu a nechte ztuhnout v lednici.

Příprava tohoto luxusního zákusku sice zabere trochu více času. Odměnou vám však bude jeho lahodná chuť.