Blíží se podzim a s nim i větší úroda jablek. Pokud patříte mezi jejich milovníky, rozhodně vyzkoušejte tento jablečný dezert, který bude určitě chutnat i vaší rodině nebo návštěvě a pochutnáte si na něm nejen v neděli. Skládá se ze tří vrstev – spodní část představuje pečený piškot. Na něm je vrstva připravená z jablek a poslední část představuje vanilkový nebo tvarohovo – smetanový krém. Na výběr máte hned dvě varianty. Tak vzhůru do práce.
Piškotové těsto
Suroviny pro přípravu na klasický plech:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1 dl oleje
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup práce:
Nejprve vyšlehejte vejce, cukr a olej do pěny. Přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a řádně promíchejte. Nalijte do předem vymazaného a vysypaného plechu a upečte.
Jablková vrstva
Suroviny pro přípravu:
- 3 – 4 větší jablka
- kousek másla
- cukr dle chuti
- šťáva z poloviny citronu
- špetka skořice
Postup práce:
Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rozpusťte máslo, přidejte nastrouhaná jablka a cukr a poduste do změknutí. Pak přidejte citronovou šťávu a skořici. Jablečnou směs nechte vychladnout a navrstvěte na upečený piškot.
Vanilková vrstva
Suroviny pro přípravu:
- 3 vejce
- 350 ml mléka
- cukr dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce škrobu
- vanilková esence
Postup práce:
Do kastrůlku vlijte mléko, přidejte ostatní suroviny, vše řádně promíchejte a přiveďte k varu. Na mírném plameni, za neustálého míchání, uvařte krém, který vlijte na jablečnou vrstvu a nechte vychladnout. Pak plech dejte do lednice, alespoň na jednu hodinu.
Smetanovo – tvarohová vrstva
Místo vanilkové vrstvy můžete připravit smetanovo – tvarohovou vrstvu.
Suroviny pro přípravu:
- 2 tučné tvarohy – lze nahradit mascarpone, ricotou nebo lučinou
- smetana na šlehání – 31%
- ztužovač smetany
- cukr dle chuti
Postup práce:
Vyšlehejte smetany se ztužovačem, přidejte tvarohy, případně alternativy a cukr a vše vyšlehejte v kompaktní krém. Ten naneste na jablečnou vrstvu a nechte ztuhnout v lednici.
Příprava tohoto luxusního zákusku sice zabere trochu více času. Odměnou vám však bude jeho lahodná chuť.