Recepty

Luxusní recept na králíka: 2 rychlé a snadné tipy

Luxusní recept na králíka: 2 rychlé a snadné tipy

Králík má nejen velmi chutné, ale také velmi zdravé maso! Je bohaté na bílkoviny, zároveň obsahuje velmi málo tuku a cholesterolu, je snadno stravitelné a obsahuje řadu důležitých živin, jako železo, hořčík a vitamín B12. Jak ale králíka připravit tak, ať si na něm pochutná celá rodina?

Králík cacciatore

Příprava: 2 hodiny

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • 900g králičích kousků
  • 2 lžíce mouky ochucené solí a pepřem
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 nakrájené cibule
  • 3 nastrouhané stroužky česneku
  • velký svazek nasekané petrželky
  • 300 ml bílého vína
  • 800g loupaných rajčat z konzervy
  • 20 velkých zelených oliv
  • 1 lžíce cukru

Králíka vhoďte do mouky ochucené solí a pepřem. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opečte všechny kousky králíka, postupně přidávejte olej. Vyndejte maso na talíř a dejte stranou. Přidejte cibuli a česnek do pánve se zbylým olejem a pomalu smažte 15 minut. Přidejte většinu petrželky. Vraťte králíka do pánve a zalijte vínem. Zvyšte teplotu, přiveďte víno do varu a vmíchejte rajčata. Pokud králík není zcela ponořený, přidejte trochu vody.

Zakryjte pánev a vařte dokud králík nezměkne (zhruba 40 minut). Když je maso hotové, vhoďte olivy, přikryjte a vařte dalších 5 – 10 minut. Dochuťte špetkou cukru, solí a pepřem, poté posypte zbylou petrželkou. Podávejte s polentou, bramborovou kaší nebo tagliatelle.

Pečený králík s tymiánem

Příprava: 45 minut

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • 1 celý vykostěný králík (asi 1,2 kg)
  • 2 lžíce lístků tymiánu
  • 4 – 6 lžic olivového oleje
  • 15 malých oloupaných cibulí nebo šalotek
  • 16 oloupaných stroužků česneku

Rozporcujte králíka na několik kusů. Rozehřejte troubu na 200°C. Králíka vložte do velkého pekáče, okořeňte a přidejte 1 polévkovou lžící lístků tymiánu. Přidejte olej a míchejte, dokud nebude králík v tymiánu rovnoměrně obalený. Pečte 20 minut. Poté přidejte cibuli nebo šalotku a česnek, opět dobře promíchejte a pečte, dokud maso nebude měkké (asi 20 minut). Před podáváním posypejte zbývajícím tymiánem.