Recepty

Vynikající rebarborový koláč s jahodami: skvělý dezert na léto 2024

Vynikající rebarborový koláč s jahodami: skvělý dezert na léto 2024

Vyzkoušejte tento recept na vynikající rebarborový koláč! Je s jahodami a výborně se hodí na letní posezení u kávy s přáteli, ale také na slavnostní rodinné oslavy. Není nijak obtížný a dokážete jej vykouzlit za půl hodinky (bez pečení).

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrnek změklého másla
  • ¾ hrnku studené vody
  • 1 lžička vinného octa nebo citronové kůry
  • 1 vejce

Másla vyndejte z ledničky v dostatečném předstihu. Je totiž potřeba aby povolilo na pokojovou teplotu a snáz se s ním pracovalo. Nakrájejte jej na kousky a ty vložte do větší mělké misky. Ideální je použít robota. Přidejte cukr a směs utřete dohladka. Jakmile se zbavíte veškerých hrudek, přidejte ostatní ingredience. Hrnky použijte malé. Ideální je objem mezi 120 a 150 ml.

Některé roboty sice zvládnou vypracovat krásné hladké těsto, výsledek by se však měl podobat těstu na linecké cukroví. Je tedy velmi hutné a nejlépe se vypracovává ručně. Hotové těsto vložte odpočinout do lednice a pusťte se do přípravy náplně.

Na náplň budete potřebovat

  • 4 hrnky na kousky nakrájené rebarbory
  • 5 hrnků jahod
  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce pomerančové kůry (lze použít i citronovou)
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce másla pokojové teploty

Na náplň stačí všechny ingredience pouze důkladně promíchat ve velké míse. Tak jednoduché to je!

Těsto vyjměte z lednice, zapněte troubu, ať má čas se rozehřát, a těsto rozválejte nebo „namačkejte“ do koláčové formy. Můžete použít těsto celé, nebo z něj část oddělit a druhou polovinu následně naaranžovat navrch. Každopádně na spodní část těsta nalijte náplň.

Vynikající rebarborový koláč získáte po cca 30minutovém pečení na 180 °C. V troubě jej ale hlídejte, protože každá trouba peče trochu jinak. Vychladlý dezert můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.