Recepty

5 tipů na zdravé a rychlé recepty pro rok 2024

5 tipů na zdravé a rychlé recepty pro rok 2024

Chcete upravit svůj jídelníček, shodit pár kil nebo zkrátka jen vylepšit svůj životní styl, ale nemáte dostatek času? Nezoufejte. Přinášíme vám dnes tipy na 5 zdravých a rychlých receptů, které si zaručeně zamilujete!

Sezamové špagety s kuřecím masem

Příprava trvá: 20 minut

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • 250 gramů špaget
  • 3 lžíce tmavého sezamového oleje
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • 1 lžíce utřeného česneku
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 250 gramů pečených kuřecích prsou bez kostí a kůže, nakrájené
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek hrášku
  • 3 lžíce pražených sezamových semínek

Špagety uvařte doměkka dle návodu na obalu. Zceďte, osušte a vložte je do mísy. Smíchejte sezamový olej, nakrájenou jarní cibulku, česnek, zázvor a třtinový cukr do malé pánve. Na mírném ohni ohřívejte, dokud směs nezačne bublat, poté nechte na plotně ještě 15 sekund. Poté směs sundejte z plotny a vmíchejte kečup a sójovou omáčku. Přidejte směs do špaget spolu s kuřecím masem, mrkví, hráškem a sezamovými semínky, nakonec vše jemně promíchejte.

Frittata s mozzarellou, bazalkou a cuketou

Příprava trvá: 20 minut

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 ½ hrnku najemno nakrájené červené cibule
  • 1 ½ hrnku nakrájené cukety
  • 7 velkých vajec
  • ½ lžíce soli
  • ¼ lžíce mletého pepře
  • ⅔ hrnku mozzarella kuliček
  • 3 lžíce sušených rajčat
  • ¼ hrnku nasekané čerstvé bazalky

Předehřejte troubu na 180°. Rozehřejte olej ve velké nepřilnavé pávni vhodné do trouby. Přidejte cibuli a cuketu, smažte za častého míchaní 3 až 5 minut.

V míse rozšlehejte vejce, sůl a pepř, směs poté nalijte na zeleninu v pánvi. Smažte asi dvě minuty, nahoru položte mozzarellky, sušená rajčata a pánev vložte do trouby, dokud vejce nezhnědnou (1 – 2 minuty). Nechte tři minuty odstát, posypejte bazalkou a můžete servírovat.

Gnocchi s bílými fazolemi a sušenými rajčaty

Příprava trvá: 20 minut

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • ½ hrnku nakrájených sušených rajčat
  • 1 balení noků
  • 1 plechovka cannellini fazolí
  • 1 balení baby špenátu
  • 1 velká šalotka
  • ⅓ hrnku kuřecího vývaru
  • ⅓ hrnku smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 3 lžíce listů čerstvé bazalky

Zahřejte 1 lžíci oleje ve velké nepřilnavé pánvi. Přidejte noky, za stálého míchání smažte po dobu pěti minut, dokud noky nezhnědnou. Přidejte fazole a špenát a nechte na plotně asi 1 minutu. Přemistěte směs na talíř.

Zahřejte 1 lžíci oleje v pánvi a přidejte sušená rajčata s šalotkou, za stálého míchání nechte na plotně asi jednu minutu. Zvyšte teplotu a přidejte vývar, nechte vařit dokud se vývar téměř neodpaří.

Vmíchejte smetanu, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs na noky vraťte do pánve a promíchejte, aby se noky obalily omáčkou. Posypte bazalkou a podávejte.

Polévka z mrkve a čočky

Příprava trvá: 25 minut

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce kmínu
  • špetku chilli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 600g mrkve
  • 140g červené čočky
  • 1l horkého zeleninového vývaru (bujón)
  • 125 ml mléka

Rozehřejte velký hrnec a nasucho smažte dvě lžičky římského kmínu a špetku chilli po dobu 1 minuty. Do pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje, 600g nahrubo nastrouhané mrkve, 140g červené čočky, 1l horkého zeleninového vývaru a 125 ml mléka, přiveďte k varu. Vařte 15 minut, dokud čočka nenabobtná a nezměkne. Polévku vyšlehejte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu do hladka. Okořeňte podle chuti a servírujte s trochou bílého jogurtu.

Salát z čočky a tuňáka

Příprava trvá: 15 minut

Porce: 4

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce sherry octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 najemno nastrouhané stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • 500g uvařené čočky
  • 320g tuňáka
  • 10 rozpůlených cherry rajčat
  • 2 nakrájené pečené papriky
  • hrst nadrobno nasekané petrželky
  • ½ svazku nadrobno nasekané pažitky

Ocet, hořčici a česnek smíchejte v malé misce. Za stálého míchání přilévejte olej, okořeňte podle chuti. Přidejte čočku, tuňáka, rajčata, papriku a bylinky do velké mísy a promíchejte. Přelijte zálivkou a znovu promíchejte. Servírujte.