Další

Nerozumím si s dospělou dcerou: 5 způsobů, jak váš vzájemný vztah vylepšit

Nerozumím si s dospělou dcerou: 5 způsobů, jak váš vzájemný vztah vylepšit

Pro každou matku je výchova dcery nejen velmi vzrušující, ale zároveň také děsivá zkušenost. Zejména v případě, kdy dítě vyroste. Tehdy se může hodně věcí změnit. Nejedna maminka si pak povzdechne „nerozumím si s dospělou dcerou“. Co s tím?

Nerozumím si s dospělou dcerou. Co můžu dělat?

Pokud máte pocit, že si s vaší dcerou nerozumíte, jistě vás to trápí. Našli jsme proto několik způsobů, jak váš vzájemný vztah vylepšit.

  • Mluvte spolu
  • Naslouchejte jí
  • Naučte se odpouštět
  • Dejte jí prostor
  • Respektujte, když s vámi nesouhlasí

Mluvte spolu

Komunikace je jedním ze základních pilířů každého vztahu – tedy i vztahu mezi matkou a dospělou dcerou. Častou příčinou problémů je nedostatek komunikace. Naučte se proto s vaším dítětem mluvit. Uvidíte, že se vaše vzájemné vztahy posunou k lepšímu.

Naslouchejte jí

Naučit se spolu mluvit je první krok. Předchází mu ale ještě schopnost tomu druhému naslouchat. Zapracujte na tom, abyste své dospělé dceři skutečně naslouchala. I když jste matka, nemůžete si automaticky myslet, že rozumíte všemu, co vaše dcera říká. Ne vždy tomu totiž skutečně tak bude.

Naučte se odpouštět

Když někomu odpustíme, neříkáme tím, že je všechno v pořádku. Dáváme tak ale druhému člověku najevo, že nám na něm záleží až tak moc, že jsme ochotni přehlížet, že nám něčím ublížil. Dospělé dítě může s tím rodičů ublížit ledasčím, naučte se proto své dceři odpustit, pokud udělá něco, co není podle vašich představ.

Dejte jí prostor

Mnohé matky mají pocit, že mohou život svých dětí ovládat i po té, co se stanou dospělými. Třeba je to i váš případ. Pokud máte pocit, že si se svou dospělou dcerou nerozumíte, možná je to způsobeno právě tím, že jí nedáváte dostatek prostoru a tím ji svým způsobem dusíte. Uvědomte si, že je dospělá.

Respektujte, když s vámi nesouhlasí

Vztah mezi matkou a dcerou může být opravdu hodně silný, přesto je potřeba si uvědomit že nejste dva totožní lidé. Vaše názory tak nemusí být vždy totožné. Respektujte svoji dceru, pokud s vámi v něčem nesouhlasí. Můžete mít pocit, že to s ní myslíte dobře, ale je potřeba udělat krok zpět, když si danou věc bude chtít udělat po svém.