Další

Zalévání zahrady ve vedrech, jak na to?

Zalévání zahrady ve vedrech, jak na to?

Tropické letní dny sužují nejen nás, ale také zvířata a rostliny. Zatímco živí tvorové se snadno schovají do stínu, rostlinky musí den co den čelit spalujícímu slunci. Pokud si v tomto období chcete udržet bohatě kvetoucí zahradu a úrodu šťavnaté zeleniny, je potřeba dodržovat několik pravidel správného zalévání. Nevhodná zálivka totiž může rostlinám dokonce ublížit…

Zalévejte pouze ráno nebo večer

Při zalévání v tropických letních dnech je jednou z nejdůležitějších zásad správné načasování zálivky. Rostliny potřebují být po zalití nějakou dobu ve stínu, aby se voda nestihla rychle vypařit a vsákla se až ke kořenům. 

Zalévejte ideálně buď hodně brzy ráno, dokud slunce ještě tolik nesvítí, případně počkejte až do pozdního večera (těsně před západem slunce). Naopak zálivka během největšího horka by mohla rostlinám, které jsou v útlumu, způsobit šok. 

Používejte odstátou dešťovou vodou

Dalším klíčovým faktorem správného zalévání v parném létě, je vhodná kvalita voda. Tou je v nejlepším případě odstátá dešťová voda chytaná do nadzemního rezervoáru či podzemní nádrže. Použít lze i kohoutkovou vodu, ale musí být alespoň den odstátá. V žádném případě nepoužívejte studenou vodu přímo z řádu, která by rostlinám způsobila teplotní šok. 

Zalévejte pouze ke kořenům

V horkých letních dnech rozhodně nekropte listy rostlin a soustřeďte se  na zalévání půdy v oblasti kořenového systému. Kapky vody na listech působí na principu lupy – pohlcené sluneční záření soustřeďují do jediného bodu, čímž může dojít ke vzniku tmavých vypálených skvrn na jejich povrchu. Některé druhy zeleniny, jako jsou například rajčata, papriky, okurky a cukety, zálivku listů nesnášejí a může vést k rozvoji plísní.

Rostliny nepřelévejte

I když květiny vyžadují v horku pravidelnou a vydatnou zálivku (klidně každý den), všeho moc škodí. Při zalévání proto zohledněte jednotlivé druhy a jejich požadavky na vlhkost, ať se vyhnete nebezpečí uhnívání kořenů. Zejména u rostlin v nádobách, ve kterých je omezené vsakování, dbejte na střídmější množství vody. Voda v nádobách, obzvláště těch tmavé barvy nebo kovových, se může během dne ohřát sluncem na nebezpečnou teplotu a spálit kořeny