Mleté maso je všestrannou surovinou, kterou lze přeměnit na rozmanité a chutné pokrmy. Ať už máte rádi tradiční recepty nebo byste rádi vyzkoušeli něco nového, následující recepty vás provedou cestou k vytvoření lahodných dobrot z mletého masa.
Plněné Papriky se Zeleninovým Nácvikem
Ingredience:
- 4 velké papriky
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, krůtí či směs)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 hrnek vařené rýže
- 1 rajče, nakrájené na malé kousky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl, pepř
- 1 hrnek smetany na vaření
Postup:
Papriky rozkrojte, odstraňte středy a semínka. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vařenou rýži, rajče, mletý kmín, sůl a pepř. Plňte papriky tímto masovým nácvikem. Papriky umístěte do pekáčku, zalijte smetanou a přiklopte víkem nebo alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 40 minut. Na závěr můžete odstranit víko a zapéct papriky, dokud nejsou zlatavé.
Kuřecí Burger s Avokádem a Feta Sýrem
Ingredience:
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1 avokádo, oloupané a nakrájené na plátky
- 100 g feta sýra, na drobné kousky
- 1 vejce
- 1/2 cibule, jemně nasekaná
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 1 lžička drceného oregana
- Sůl, pepř
- Housky na burger
Postup:
Mleté kuřecí maso smíchejte v misce s vejcem, cibulí, česnekem, oreganem, solí a pepřem. Z této směsi tvarujte placičky burgerů. Na pánvi na středním plameni smažte placičky z obou stran, dokud nejsou zlatavé a uvařené. Housky rozkrojte, na spodní část položte placiček, plátek avokáda a kousky fetového sýra. Přiklopte druhou polovinou housky a můžete podávat.
Mexická Taštička se Zeleninou
Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, krůtí či směs)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 1 paprika, nakrájená na kousky
- 1 rajče, nakrájené na kousky
- 1 plechovka červeného fazolového lusku, sceděná
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička papriky
- Sůl, pepř
- Tortilly na taštičky
Postup:
Na pánvi osmažte cibuli do zlatova, poté přidejte mleté maso a orestujte. Přidejte papriku, rajče, fazole, kmín, papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Nechte směs krátce povařit, dokud není zelenina měkká. Tortilly zahřejte na pánvi nebo v troubě. Na každou tortillu dejte lžíci směsi a zrolujte do taštičky.
Mleté maso nabízí nespočet možností pro vytvoření chutných a výživných pokrmů. Tyto recepty vám pomohou objevit nové kulinářské radosti s touto všestrannou surovinou. Dejte svým chuťovým pohárkům pravý zážitek a pochoutky z mletého masa si naplno užijte!