Recepty

Zavařovací sezóna je tu! Vyzkoušejte 4 nejlepší recepty na ovocné džemy

Zavařovací sezóna je tu! Vyzkoušejte 4 nejlepší recepty na ovocné džemy

Zavařování je tradiční způsob, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Jakmile začne ovoce dozrávat, je pravý čas pustit se do zavařování. Pokud také milujete sladké a ovocné pochoutky, pak čtěte dále. Máme pro vás 3 nejlepší recepty na domácí ovocné džemy, které vás zcela jistě oslní.

Jak se liší džem a marmeláda?

Zajímá vás, jaký je mezi těmito dvěma zavařeninami rozdíl? Je to prosté, džem má obvykle řidší konzistenci a obsahuje kousky ovoce, leckdy v něm najdete dokonce i celé plody. Marmeláda je naopak poměrně hustá a má jemnou konzistenci.

Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?

#1 Meruňkový džem s mandlovým extraktem

Jestliže máte rádi meruňky, pak by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout tento recept – lahodný meruňkový džem s mandlovým extraktem. 

Co budete potřebovat?

  • 1 kg meruněk
  • 700 g cukru
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu
  • Želírovací přípravek

Meruňky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky. Poté je smíchejte s cukrem a v hrnci nechte směs chvíli odpočinout. Následně přidejte mandlový extrakt a vše dobře promíchejte. Meruňky spolu s želírovacím přípravkem přiveďte k varu a směs vařte na středním ohni asi 20 minut, dokud džem nezhoustne. Meruňkovým džemem naplňte čisté sklenice, uzavřete a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.

Meruňkový džem
Meruňkový džem

#2 Švestkový džem s rumem

Švestkový džem je sám o sobě skvělý, ovšem když do něj přidáte trochu rumu, získáte rázem gurmánskou zavařeninu plnou chuti. 

Ingredience

  • 1,5 kg švestek
  • 500 g cukru
  • 2 lžíce rumu
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 balíček želírovacího přípravku

Jak na to? Švestky umyjte, rozkrojte a odstraňte pecky. Nakrájené švestky poté smíchejte s cukrem a nechte odležet, poté přidejte rum, šťávu z citronu a želírovací přípravek a vše přiveďte k varu. Směs vařte na středním ohni asi 30-40 minut, dokud džem nezhoustne. Jakmile máte uvařeno, naplňte čisté sklenice švestkovým džemem, zavřete a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.

Švestkový džem
Švestkový džem

#3 Jahodový džem s vanilkou

Jahodový džem je zkrátka klasika. Ozvláštněte jej letos špetkou vanilky, uvidíte, že vám zachutná.

Ingredience

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 800 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk
  • Želírovací přípravek

Postup je jednoduchý. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s cukrem a v hrnci nechte alespoň 1 hodinu odležet, aby jahody pustily šťávu. Poté přidejte šťávu z citronu a vnitřní část z vanilkového lusku (do hrnce pak můžete přidat i celý lusk, který potom vytáhnete). Přidejte želírovací přípravek a směs vařte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Občas promíchejte. Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Jahodový džem
Jahodový džem