Zavařování je tradiční způsob, jak si zachovat chuť léta po celý rok. Jakmile začne ovoce dozrávat, je pravý čas pustit se do zavařování. Pokud také milujete sladké a ovocné pochoutky, pak čtěte dále. Máme pro vás 3 nejlepší recepty na domácí ovocné džemy, které vás zcela jistě oslní.
Jak se liší džem a marmeláda?
Zajímá vás, jaký je mezi těmito dvěma zavařeninami rozdíl? Je to prosté, džem má obvykle řidší konzistenci a obsahuje kousky ovoce, leckdy v něm najdete dokonce i celé plody. Marmeláda je naopak poměrně hustá a má jemnou konzistenci.
#1 Meruňkový džem s mandlovým extraktem
Jestliže máte rádi meruňky, pak by vaší pozornosti rozhodně neměl uniknout tento recept – lahodný meruňkový džem s mandlovým extraktem.
Co budete potřebovat?
- 1 kg meruněk
- 700 g cukru
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- Želírovací přípravek
Meruňky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky. Poté je smíchejte s cukrem a v hrnci nechte směs chvíli odpočinout. Následně přidejte mandlový extrakt a vše dobře promíchejte. Meruňky spolu s želírovacím přípravkem přiveďte k varu a směs vařte na středním ohni asi 20 minut, dokud džem nezhoustne. Meruňkovým džemem naplňte čisté sklenice, uzavřete a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
#2 Švestkový džem s rumem
Švestkový džem je sám o sobě skvělý, ovšem když do něj přidáte trochu rumu, získáte rázem gurmánskou zavařeninu plnou chuti.
Ingredience
- 1,5 kg švestek
- 500 g cukru
- 2 lžíce rumu
- Šťáva z 1 citronu
- 1 balíček želírovacího přípravku
Jak na to? Švestky umyjte, rozkrojte a odstraňte pecky. Nakrájené švestky poté smíchejte s cukrem a nechte odležet, poté přidejte rum, šťávu z citronu a želírovací přípravek a vše přiveďte k varu. Směs vařte na středním ohni asi 30-40 minut, dokud džem nezhoustne. Jakmile máte uvařeno, naplňte čisté sklenice švestkovým džemem, zavřete a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
#3 Jahodový džem s vanilkou
Jahodový džem je zkrátka klasika. Ozvláštněte jej letos špetkou vanilky, uvidíte, že vám zachutná.
Ingredience
- 1 kg čerstvých jahod
- 800 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk
- Želírovací přípravek
Postup je jednoduchý. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte je s cukrem a v hrnci nechte alespoň 1 hodinu odležet, aby jahody pustily šťávu. Poté přidejte šťávu z citronu a vnitřní část z vanilkového lusku (do hrnce pak můžete přidat i celý lusk, který potom vytáhnete). Přidejte želírovací přípravek a směs vařte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Občas promíchejte. Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.