Kdo by nemiloval kulajdu! Tradiční polévku, kterou si dokážou vychutnat děti i dospělí. Naučte se připravovat takovou polévku, po které se druhým budou dělat boule za ušima. Tahle luxusní kulajda, na kterou vám přinášíme recept, zaručeně zaboduje!
Luxusní kulajda – recept krok za krokem
Luxusní kulajda na staročeský způsob, ve které nechybí vejce a samozřejmě také houby – to je pokrm, který si vychutnáte k nedělnímu obědu. Pokud máte rádi smetanové polévky, které navíc voní po směsi různorodých surovin, pak určitě vyzkoušejte tento náš recept.
Suroviny na přípravu
- 4 větší brambory
- 300 g čerstvých hub / 35 g sušených
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 200 ml smetany na šlehání
- 5 vařených vajec
- 1,7 litru vody
- 1 středně velkou cibuli
- 1 lžíci másla
- Ocet
- Olej
- 60 g hladké mouky
- Koření (3 ks bobkového listu, drcený kmín, sůl, 10 kuliček černého pepře, 8 kuliček nového koření)
Luxusní kulajda – postup přípravy
Kulajda je pokrm, kterým můžete s hrdostí pohostit návštěvu a blýsknout se v rolu šikovné hospodyňky. Příprava se může zdát složitější, nežli ve skutečnosti je. Máme pro vás postup pěkně krok za krokem, proto věříme, že pro vás vaření bude zábava.
- Použijete-li sušené houby, 2 hodiny před vařením je namočte do vody
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky
- Na oleji v hrnci nechte zpěnit nakrájenou cibulku
- Přidejte kostičky brambor
- Zalijte vodou (pokud jste houby namáčeli, můžete použitým nálevem doplnit poměr vody 1,7 l)
- Osolte, okmínujte, přidejte potřebné koření a povařte, dokud brambory nezměknou
- Z polévky vyjměte koření
- Do vyšší misky odeberte naběračku polévky
- Přidejte smetanu, mouku a dobře rozkvedlejte
- Vlijte do polévky a dobře rozmíchejte
- Poté přidejte nasekaný kopr a krátce povařte
- Hotovou polévku zjemněte máslem a dochuťte octem
- Servírujte s vejcem rozkrojeným napůl