Recepty

Luxusní kulajda 2024: recept krok za krokem

Luxusní kulajda 2024: recept krok za krokem

Kdo by nemiloval kulajdu! Tradiční polévku, kterou si dokážou vychutnat děti i dospělí. Naučte se připravovat takovou polévku, po které se druhým budou dělat boule za ušima. Tahle luxusní kulajda, na kterou vám přinášíme recept, zaručeně zaboduje!

Luxusní kulajda – recept krok za krokem

Luxusní kulajda na staročeský způsob, ve které nechybí vejce a samozřejmě také houby – to je pokrm, který si vychutnáte k nedělnímu obědu. Pokud máte rádi smetanové polévky, které navíc voní po směsi různorodých surovin, pak určitě vyzkoušejte tento náš recept.

Suroviny na přípravu

  • 4 větší brambory
  • 300 g čerstvých hub / 35 g sušených
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 5 vařených vajec
  • 1,7 litru vody
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 lžíci másla
  • Ocet
  • Olej
  • 60 g hladké mouky
  • Koření (3 ks bobkového listu, drcený kmín, sůl, 10 kuliček černého pepře, 8 kuliček nového koření)

Luxusní kulajda – postup přípravy

Kulajda je pokrm, kterým můžete s hrdostí pohostit návštěvu a blýsknout se v rolu šikovné hospodyňky. Příprava se může zdát složitější, nežli ve skutečnosti je. Máme pro vás postup pěkně krok za krokem, proto věříme, že pro vás vaření bude zábava.

  • Použijete-li sušené houby, 2 hodiny před vařením je namočte do vody
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky
  • Na oleji v hrnci nechte zpěnit nakrájenou cibulku
  • Přidejte kostičky brambor
  • Zalijte vodou (pokud jste houby namáčeli, můžete použitým nálevem doplnit poměr vody 1,7 l)
  • Osolte, okmínujte, přidejte potřebné koření a povařte, dokud brambory nezměknou
  • Z polévky vyjměte koření
  • Do vyšší misky odeberte naběračku polévky
  • Přidejte smetanu, mouku a dobře rozkvedlejte
  • Vlijte do polévky a dobře rozmíchejte
  • Poté přidejte nasekaný kopr a krátce povařte
  • Hotovou polévku zjemněte máslem a dochuťte octem
  • Servírujte s vejcem rozkrojeným napůl