Recepty

Nejlepší cuketové recepty

Nejlepší cuketové recepty

Na zahrádce se vám urodily cukety a nebo jste jich dostaly plnou tašku od babičky? Poradíme vám, jak s tímhle pokladem naložit. Představíme vám recept na nejlepší cuketovou omáčku, naučíme vás cukeťáky a jako sladký dezert si můžete dát cuketovou buchtu.

Rychlá cuketová omáčka

Vezměte cuketu, oloupejte ji a nastrouhejte na struhadle na hrubo. Dejte ji do cedníku, osolte a počkejte asi deset minut, než pustí vodu. Na pánvi rozehřejte olivový olej a cuketu na něm orestujte. Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte trochu sušeného česneku. Nechte chvíli povařit a nakonec do omáčky přisypte nastrouhaný parmezán. Hotovou omáčku podávejte s těstovinami. Dobrou chuť.

Lahodné cukeťáky k večeři

Cukeťáky jsou vlastně cuketové bramboráky. Jak na ně? Cuketu oloupejte a nastrouhejte na jemno. Promíchejte cuketu se solí, dejte do cedníku a počkejte, až pustí přebytečnou vodu. Potom ještě cuketu pečlivě vymačkejte, čím méně vody v ní zbyde, tím lépe. Přidejte vajíčko, majoránku, sušený česnek, sůl a pepř. Směs promíchejte.

Rozpalte troubu na na 190 °C. Na plech dejte pečící papír a na něj rozmístěte placičky, které vytvoříte z cuketové směsi. Pečte placičky v troubě asi čtvrt hodiny, potom je obraťte a ještě dalších 15 minut dopékejte.

Tip pro vás: Cukeťáky můžete osmažit i na pánvi. Skvěle také chutnají, když do nich přidáte kousky slaniny, nastrouhanou mozarellu nebo parmezán.

Hrnečková cuketová buchta

Do velké mísy nasypte dva hrnky nastrouhané cukety, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru. Přidejte hrnek oleje, půl hrnku mléka, 3 vajíčka, lžičku kakaa, balíček vanilkového cukru a balíček kypřícího prášku. Vše dobře promíchejte a nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 170 °C asi půl hodiny.

Tip pro vás: Upečenou vychladlou buchtu můžete vylepšit marmeládou nebo třeba čokoládovou polevou.