Další

Nejzajímavější balkonovky: Oživte svůj balkon

Nejzajímavější balkonovky: Oživte svůj balkon

Balkony jsou důležitou součástí městského prostředí, protože umožňují uvolněné bydlení pod širým nebem. A proto je na místě této příležitosti využít a vytvořit z něj oázu klidu a odpočinku. A k relaxu neodmyslitelně patří také rostliny. Jaké si na balkon pořídit?

Sukulenty

Sukulenty jsou snadno udržovatelné pokojové rostliny, ale mohou být také vynikajícími balkonovými rostlinami. Zejména dvě skupiny, kterým se daří ve venkovních nádobách, jsou rozchodníky a sempervivy. Pokud se pro sukulenty rozhodnete, vezměte také na vědomí fakt, že přílišné zalévání sukulentů může způsobit jejich hnilobu. /roto dbejte na to, abyste je zalévali přibližně jednou za měsíc nebo když je půda suchá.

Citroník

Citroník je jednou z nejzvláštnějších venkovních rostlin, kterou zcela jistě oslníte všechny návštěvy Pro většinu lidí není pohled na citrony rostoucí pod širým nebem příliš známý, ale vězte, že na slunném balkoně se dočkáte také plodů. Na jaře a v létě stromku jednou za měsíc dopřejte tekuté hnojivo, které jej povzbudí k většímu množství plodů.

Fuchsie

Tento výstavní kousek je magnetem pro kolibříky. Existuje několik různých odrůd fuchsií, z nichž většina kvete v nádherných růžových a fialových odstínech. Nezapomeňte si vybrat odrůdu odolnou vůči teplu, protože mnoho fuchsií přestane kvést, když je příliš horko. Tyto polokeře se dobře uplatní v závěsném košíku a nejlépe se jim daří v trvale vlhké půdě.

Levandule

Levandule nejen, že je krásná na pohled, ale také úžasně voní. A navíc z ní lze připravit také chutné nápoje nebo pokrmy. Tato aromatická rostlina se vyrábí ve stovkách odrůd, které kvetou v různých nádherných odstínech fialové nebo bílé, takže můžete své balkonové zahradě dodat barvu. Kromě toho je levandule také odolná vůči suchu, horku a větru.

Rajská palma

Rajská palma nebo Kentia je vysoká palma, která je populární taky ve venkovních prostorech. Může dorůst až do výšky 150 cm a váš balkon udělá opravdu zajímavým. Měla by se udržovat v lehkém stínu a zalévat, když vrchní část půdy vyschne, a mírně vlhké klima nebo pravidelné mlžení udrží listy svěží. Za chladného počasí ji přeneste dovnitř.

Kořenokvětka

Rostlina Aspidistra neboli kořenovětka je rostlina, která váš balkon udělá skutečně osobitým. Má obloukovité, lesklé zelené listy a dokáže se o ní postarat i naprostý začátečník. Je to totiž jedna z nejjednodušších rostlin na péči. Chraňte ji před přímým sluncem a zalévejte pouze tehdy, když půda vyschne. V zimě ji ale raději přesuňte dovnitř domu nebo bytu, ale rozhodně se vyhněte tomu, aby byla v blízkosti radiátoru.