Recepty

Luxusní ryba: Tento styl přípravy musíte vyzkoušet

Luxusní ryba: Tento styl přípravy musíte vyzkoušet

Opečená ryba s chřestem je skvělým jídlem pro neobyčejné chvíle. Touto úpravou ryby docílíte chuťového zážitku a zároveň působivého pokrmu, který vypadá skvěle na každém talíři. Recept oceníte při rodinných oslavách, romantické večeři ve dvou nebo setkáním s přáteli. Výhodou přípravy je, že ji můžete aktualizovat změnou použité ryby. Tak vzhůru do vaření!

Připravíme si

Dopředu si nachystáme očištěné a vykuchané ryby. Doporučujeme vybírat chuťově výraznější ryby jako je ze sladkovodních ryb candát, nebo mořská královská pražma. Použít ale můžete také filet z lososa, se kterým budete mít při přípravě méně práce. 

Dále budeme potřebovat:

  • svazek čerstvých bylinek (citronový tymián, šalvěj, rozmarýn…)
  • zelený chřest (cca 5 kusů na porci)
  • plátky uzené šunky (jeden plátek na porci)
  • šalotku (cca 1 menší kus na porci)
  • máslo
  • olivový olej
  • bílý vinný ocet
  • citronovou šťávu
  • bílé víno
  • sůl
  • pepř

Zvýrazníme chuť bylinkami

Celou rybu, pokud ji máme k dispozici, případně jen filet, vložíme den dopředu do mísy s bylinkami. Čerstvé bylinky nejprve mírně promneme mezi prsty a důkladně jimi rybu obložíme. Před samotným vařením rybu vyjmene, naporcujeme, osolíme a opepříme. Rybí kůži neodstraňujeme, ale opatrně ji nařízneme sérií řezů v podélném směru.

Pečeme na dvou pánvích

Chřest omyjeme, zbavíme dřevnatých konců a oloupeme. Šalotku nadrobno nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme dvě pánve – menší na zeleninu a větší na ryby. Na každé rozpustíme kousek másla s trochou olivového oleje. Na menší pánvi necháme zesklovatět šalotku a na větší pečeme filety nejprve kůží dolů. Po cca 3 minutách rybu otočíme a po stejnou dobu pečeme i z druhé strany.

Uvaříme skvělou omáčku

Orestovanou šalotku podlijeme trochou bílého vína spolu s polévkovou lžící vinného octa. Směs necháme svařit na polovinu. Nadrobno nakrájíme lístky šalvěje a zdrhneme ze stonků lístečky tymiánu. Do zredukovaného základu omáčky vmícháme kousek vychlazeného másla, přidáme bylinky a dochutíme citronovou šťávou. Vše jemně promícháme.

Dokončíme a servírujeme

Chřest zabalíme po pěti kusech do plátku uzené šunky. Opečené ryby vyjmeme z pánve a na zbylém výpeku zlehka opečeme chřest zabalený v šunce. Na talíř nejprve naservírujeme chřest s šunkou, přes něj kousky ryby a nakonec přelijeme omáčkou. Jako přílohu podáváme opečené brambory nebo vařené brambory s koprovým máslem. Na porci ryby počítáme jednu větší bramboru.