Další

Kdy sklízet kozí rohy: Nepropásněte správnou dobu

Kdy sklízet kozí rohy: Nepropásněte správnou dobu

Kozí rohy patří mezi mnoho odrůd paprik, s nimiž se lze setkat. Jsou oblíbeným ozvláštněním pokrmů, jelikož se jedná o jeden z chuťově výraznějších pikantnějších druhů. Velmi často se pletou s beraními rohy. Oproti nim mají však úzký lehce zahnutý trojúhelníkový tvar, silnější stěnu a jejich povrch bývá jen velmi výjimečně zvrásněný. I po konzervaci zůstávají poměrně pevné.

Kdy sklízet kozí rohy

Doba, kdy sklízet kozí rohy se liší. Odrůda kozí rohy „Sora“ jsou ranné, a tím pádem určené pro brzkou sklizeň. Lze je pěstovat jak ve skleníku, tak na venkovním záhoně. Vždy však vyžadují oporu. Mají bohatý výnos a rodí úzké dlouhé plody s jasně červené barvě.

V takzvané technologické zralosti čili ve stavu, kdy už jsou vhodné ke konzumaci, jsou, jakmile dosáhnou žluté barvy. Plně zralé budou kozí rohy až v momentě, kdy zčervenají. Z toho důvodu je doba sklizně především na vás. Je možné je konzumovat již žluté, pokud však chcete, aby byly plně zralé, počkejte si až zčervenají.

Co s kozími rohy dál?

Nejlepší je kozí rohy omýt včetně stopek a takto celé je naskládat do čistých sklenic. Poté je zalijte směsí vody, soli, cukru, pepře a hořčičného semínka. Přidat můžete i nové koření a bobkový list. Pevně sklenice uzavřete a sterilujte po dobu deseti minut při 90°C. Sterilace je možné docílit i tím, že papriky ve sklenicích jednoduše zalijete vroucím lákem, sklenice uzavřete a otočíte dnem vzhůru.

Stejně jako jiné papričky můžete i kozí rohy nasušit, a to buď pomocí sušičky na ovoce, v troubě nebo klasicky „na vzduchu“. Sušení na vzduchu patří mezi tradiční způsoby, jak papričky uchovávat. Stačí je pomocí jehly navléknout na režnou nit a pověsit je na suché místo mimo přímé sluneční světlo. A konzumovat je můžete samozřejmě i syrové nebo čerstvé přidávat do vaření.