Další

Výsadba brambor v červenci: 4 kroky, které vás provedou výsadbou

Výsadba brambor v červenci: 4 kroky, které vás provedou výsadbou

Brambory jsou oblíbenou plodinou, kterou můžete pěstovat ve vlastní zahradě. Jestliže se rozhodnete vysadit brambory v červenci, můžete se těšit na čerstvé a chutné úrody. Následující 4 kroky vám pomohou při úspěšné výsadbě brambor a zajištění zdravého růstu rostlin.

Příprava půdy

Začněte tím, že připravíte půdu pro výsadbu brambor. Vyberte slunné místo, kde bude dostatek prostoru pro rostliny. Půda by měla být dobře zavlažená a bohatá na organickou hmotu. Odstraňte plevel a uvolněte půdu hráběmi či rýčem.

Výběr vhodných brambor

Při výběru brambor si vyberte odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v letních měsících. Například odrůdy s krátkou vegetační dobou jsou ideální. Vyberte také brambory s dobrou odolností vůči chorobám a škůdcům.

Výsadba brambor

Vytvořte jámy ve vzdálenosti přibližně 30 cm od sebe a umístěte do nich kusy brambor. Přikryjte je zeminou a jemně je zatlačte. Zajistěte, aby byla jámy dostatečně hluboké a aby kořeny měly dostatek prostoru pro růst. Ujistěte se, že mezi jednotlivými bramborami zůstane dostatek prostoru.

Zalévání a péče o rostliny

Po výsadbě brambor je důležité zajistit pravidelné zalévání. Brambory potřebují dostatek vody pro správný růst. Vhodné je zalévat brambory pravidelně, aby půda zůstala vlhká, ale nezaplavená. Doporučuje se zalévat brzy ráno nebo večer, abyste minimalizovali odpařování vody.

Potatoes pour out of sacks on gray floor

Doporučené odrůdy brambor pro výsadbu v červenci

OdrůdaVegetační dobaVhodná pro
Afra75–85 dníSaláty, smažené
Laura80–90 dníVaření, pečení
Red Duke of York85–95 dníPečení, vaření
Charlotte90–100 dníSaláty, vaření

Během vegetačního období je také důležité udržovat okolí bramborových rostlin čisté od plevelů. Případné plevelné rostliny odstraňte ručně nebo použijte mulčovací materiál, který pomůže potlačit jejich růst a udržovat vlhkost půdy.