Občas se to stane každé z nás – přemýšlíme, co budeme vařit, a některé dny máme blok, který nám znemožňuje cokoli vymyslet. V tu chvíli se ptáme svých známých, co budou vařit oni, a bezradně listujeme v kuchařkách. My vám přinášíme tipy na chutné recepty, které byste mohla vyzkoušet.
Pondělí – Cuketové bramboráčky
Levné, chutné a zdravé jídlo. Na dvě porce budeme potřebovat:
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 100 g brambor
- 120 g cukety
- 2 lžíce parmazámu
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Cuketám odkrojíme konce a oloupeme bramboru. Nastrouháme do mísy nahrubo. Posolíme. Za 10 minut vymačkáme vodu, jíž cuketa pustila. Přidáme rozšlehaná vejce, lisovaný česnek, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán a mouku. Na plech umístíme navlhčený pečící papír. Z těsta vytvoříme placičky. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut, následně placky obrátíme a dopékáme cca 10 minut.
Úterý – Kuřecí stehýnka na pórku
Chutné masné jídlo. Na dvě porce si připravíme:
- 2 kuřecí stehna
- ½ pórku
- 50 g uzené slaniny
- 1 lžíci mleté papriky
- ½ lžíce chilli
- sůl
Do papiňáku rozložíme slaninu. Přidáme na kolečka nakrájený pórek a vložíme stehna. Posypeme chilli a paprikou. Přidáme 2 dl vody, hrnec zavřeme a dáme vařit. Jakmile začne ventil syčet, vaříme 20 minut. Vypneme a necháme vyjít páru. Otevřeme a podáváme s bramborami, rýží či kuskusem.
Středa – Žampionovo-zeleninová směs
Něco lehčího a velmi chutného. Z uvedených surovin uvaříme 3 porce:
- 200 g žampionů
- 200 g cukety
- 60 g mrkve
- 60 g červené papriky
- 80 g červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíci sádla
- 1 lžičku oleje
- 1 lžičku sladké papriky
- ½ lžičky kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíci pikantní paprikové pasty
- 200 ml vody
- sůl
- pepř
- podle chuti cukr
- 1 lžíci tmavé jíšky (sádlo a mouka 1:1)
Žampiony nakrájíme, omytou cuketu nakrájíme na silnější čtvrtkolečka, mrkev na tenká kolečka a cibuli nadrobno. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme hlubokou pánev, vlijeme sádlo s olejem a osmažíme cibuli, přidáme mrkev a orestujeme. Přidáme česnek, žampiony, cuketu a papriku. Po promíchání restujeme přibližně 2 minuty. Přilijeme rajčatový protlak, paprikovou pastu a vodu. Na mírném ohni dusíme přibližně 5 minut. Přidáme jíšku, případně podlijeme a vaříme 5 minut. Podáváme. Mimo rýže jsou vhodné i knedlík či těstoviny.
Čtvrtek – Šťavnaté rizoto
Uprostřed týdne si připravíme známý pokrm trošku jinak. Na dvě porce budeme potřebovat:
- třetinu kostky Masoxu
- 2 kuřecí prsa
- 1 červenou papriku
- 150 ml smetany ke šlehání
- 3 cibulky s natí
- 1 balíček vařené rýže
- 5-7 cherry rajčat
- 1 cibuli
Cibuli nakrájíme najemno, ostatní zeleninu nakrájíme. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Uvaříme rýži a dáme ji stranou. Na oleji zprudka opečeme cibuli, vhodíme k ní kuřecí. Orestujeme a přidáme papriku. Přidáme masox a krátce podusíme. Poté přidáme ostatní zeleninu. Chvilku dusíme a přidáme rýži. Zalijeme smetanou, do níž jsme předtím přidali pepř, sůl a bylinky (řeřichu, petrželku, bazalku – podle chuti). Dusíme. Můžeme též přidat nastrouhaný sýr. K rizotu můžeme podávat jako přílohu čerstvou zeleninu.
Pátek – Sýrové špízy s tatarkou
Páteční oběd, jímž nikoho neurazíte. Na 2 porce si připravte:
- 100 g eidamu
- 100 g goudy
- 1 camembert
- hladkou mouku, 1 vejce, 1 lžíci mléka, strouhanku a špetku soli (na trojobal)
- sádlo nebo olej (na smažení)
- tatarku
Sýry nakrájíma na kostky o velikosti přibližně 2×2 cm, camembert na osminy. Obalíme v trojobalu. Sýry usmažíme v hluboké pánvi dozlatova. Osmažené je napíchneme střídavě na špejle. Podáváme s brambory či hranolky, s tatarkou.
Sobota – Filé na zázvoru a česneku
Jste-li fanynka zdravé stravy, toto je pro vás skvělá volba. Zde jsou suroviny na dvě porce:
- 2 porce rybího filé
- ½ větší cibule
- 1 paprika
- 1 ½ stroužku česneku
- 1 vejce
- kousek zázvoru
- ½ lžičky kari
- 0,3 lžičky chilli
- 1 lžíci másla
- pepř
- sůl
- olej (na smažení)
Vejce s kořením rozšleháme. Potřeme kostky filé z obou stran a necháme odstát v lednici přibližně 4 hodiny. Smažíme z obou stran, následně je udržujeme v hrnci pod pokličkou. Do výpeku přidáme máslo, které necháme rozpustit. Nakrájíme papriku na kostky, přidáme ji i nakrájenou cibuli a smažíme přibližně 3 minuty. Přidáme nastrouhaný zázvor a česnek nařezaný na plátky. Smažíme, dokud česnek neprovoní kuchyň. Filé podáváme hranolky či s pečenými bramborami a přelijeme zeleninovou směsí.
Neděle – Vepřové na česneku
Na závěr týdne jsme si pro vás připravili sytější pokrm z vepřového masa. Ingredience vystačí na dvě porce:
- 500 g vepřového na pečení
- ½ velké cibule
- 2 ½ stroužků česneku
- sůl
- kmín
- sádlo
- hladkou mouku
Maso osolíme, dáme do pekáče, posypeme kmínem, přidáme nakrájený česnek, nahrubo nakrájenou cibuli a sádlo. Podlijeme vodou. Přiklopíme a dáme péct do trouby. Během pečení poléváme výpekem a obrátíme ho. Uprostřed pečení odklopíme poklici. Podléváme dle potřeby. Upečené maso vyjmeme z pekáče. Výpek seškrábneme ze stěn pekáče, necháme vysmahnout, trochu poprášíme moukou a podlijeme vývarem či vodou. Promícháme a provaříme. Přecedíme a vložíme do šťávy kousek másla. Podáváme s knedlíkem, ale hodí se i jiné přílohy.