Další

Nejchutnější odrůdy jabloní: vyberte si na zahradu jen to nejlepší!

Nejchutnější odrůdy jabloní: vyberte si na zahradu jen to nejlepší!

Jablka patří mezi nejvíce tradiční české ovoce. Většina rodin, která má na zahradě ovocné stromy, má právě jabloně. Nejsou totiž nijak zvlášť náchylné, dobře snáší české podnebí a plody jabloní vydrží při správné uchování klidně celou zimu.

Jablka navíc nachází uplatnění ve sladké i slané kuchyni, mohou se jíst syrová, pečená i vařená, dělají se z nich výborná povidla i přesnídávky. A pokud už nejsou ve 100% kondici, vždycky se dají namoštovat nebo vypálit. Jablka jsou zkrátka báječná, užitečná, plná vitamínů, ne všechna jsou ale stejně chutná. Jaké jsou tedy ty vůbec nejchutnější odrůdy jabloní, do kterých se vyplatí investovat?

Nejchutnější odrůdy jabloní

Jistě víte, že ne každá odrůda jabloní má stejnou chuť, vůči či strukturu. Existují jablka, která se lépe hodí na povidla, jiná, z nichž jsou dokonalé koláče a pak taková, které si nejlépe užijete samotná syrová jen tak ke svačince. I přesto, že každá odrůda jabloní má své uplatnění, a že je velmi obtížné mezi sebou jednotlivé odrůdy objektivně porovnávat, existují takové, které jsou prostě lepší než jiné. Které to jsou?

  • Golden Delicious
  • Jonagold
  • Angold

Všeobecně velmi oblíbená jsou jablka značky Golden Delicious, která se od jiných odlišují zejména světle zelenou až žlutou barvou a výraznou velmi typickou chutí. Jsou vhodné zejména ke konzumaci v syrovém stavu. Skvělá je také odrůda Jonagold, která je stejně jako Golden Delicious velmi výrazná po chuťové stránce. Hodí se výborně ale i k tepelné úpravě.

Dle odborného hodnocení více než stovky degustátorů je nejlepší odrůdou Angold, která byla vyšlechtěna v Holovousích, a která je ideální na zahrady, jelikož odolává strupovitost a dozrává pozdně. Z toho důvodu je i vhodná k dlouhodobějšímu skladování.

Podle degustátorů je lepší nasadit nějakou z nových odrůd jabloní. Jsou totiž chuťově neporovnatelně lepší než jabloně, které si mnozí z nás pamatují ještě z dětských let. Vyzkoušet můžete i Mantet, Mio, Delikates, Rubín, Rubinola, Sirius, Topaz nebo Admirál.