Pohanka je díky obsahu velkého množství blahodárných látek považována za velmi zdravou potravinu. Tohle označení získává jistě právem. Mnoho lidí si však klade otázku jak často jíst pohanku, aby byly její benefity maximalizovány a předešlo se případným vedlejším účinkům. Nejen na to si v dnešním článku společně zodpovíme.
Nutriční hodnoty a vhodnost pro jídelníček
Hned na začátek článku si můžeme uvést všechny benefity pravidelné konzumace pohanky. Ta je známá především díky své bezlepkovosti, vysokému obsahu vitamínu P, vysokému obsahu vlákniny, přítomnosti aminokyselin a zejména pak lysinu nebo vhodnosti jako zdroj sacharidů i rostlinných bílkovin.
Kromě toho navíc obsahuje i celou řadu dalších tělu prospěšných látek ze kterých můžeme zmínit například meď, selen, zinek, mangan nebo vitamíny B.
Je jím benefitem je také univerzálnost využití, protože se dá používat ve sladké i slané kuchyni jako příloha či hlavní jídlo téměř neomezenými způsoby.
Mohlo by vás také zajímat: Jak zjistit kalorie v jídle
Jak často jíst pohanku?
I přes výše zmíněné benefity je důležité chápat, že jídelníček by měl být vždy pokud možno co nejvíce rozmanitý a neměla by v něm nikdy převažovat jedna konkrétní potravina. Ať už tedy pohanku používáme jako hlavní pokrm například ke svačině nebo jako přílohu k masu na oběd, vždy bychom měli zařazovat také alternativní potraviny ze kterých přijmeme jiné živiny.
Přestože pohanka není nikterak zdraví škodlivá, při konzumaci omezeného množství potravin stále dokola výrazně strádá pestrost a některé živiny či vitamíny mohou být dlouhodobě deficitní.
Zdroj: iswari.com