Chcete upravit svůj jídelníček, shodit pár kil nebo zkrátka jen vylepšit svůj životní styl, ale nemáte dostatek času? Nezoufejte. Přinášíme vám dnes tipy na 5 zdravých a rychlých receptů, které si zaručeně zamilujete!
Sezamové špagety s kuřecím masem
Příprava trvá: 20 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 250 gramů špaget
- 3 lžíce tmavého sezamového oleje
- 2 nakrájené jarní cibulky
- 1 lžíce utřeného česneku
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce kečupu
- 250 gramů pečených kuřecích prsou bez kostí a kůže, nakrájené
- 1 hrnek nastrouhané mrkve
- 1 hrnek hrášku
- 3 lžíce pražených sezamových semínek
Špagety uvařte doměkka dle návodu na obalu. Zceďte, osušte a vložte je do mísy. Smíchejte sezamový olej, nakrájenou jarní cibulku, česnek, zázvor a třtinový cukr do malé pánve. Na mírném ohni ohřívejte, dokud směs nezačne bublat, poté nechte na plotně ještě 15 sekund. Poté směs sundejte z plotny a vmíchejte kečup a sójovou omáčku. Přidejte směs do špaget spolu s kuřecím masem, mrkví, hráškem a sezamovými semínky, nakonec vše jemně promíchejte.
Frittata s mozzarellou, bazalkou a cuketou
Příprava trvá: 20 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 ½ hrnku najemno nakrájené červené cibule
- 1 ½ hrnku nakrájené cukety
- 7 velkých vajec
- ½ lžíce soli
- ¼ lžíce mletého pepře
- ⅔ hrnku mozzarella kuliček
- 3 lžíce sušených rajčat
- ¼ hrnku nasekané čerstvé bazalky
Předehřejte troubu na 180°. Rozehřejte olej ve velké nepřilnavé pávni vhodné do trouby. Přidejte cibuli a cuketu, smažte za častého míchaní 3 až 5 minut.
V míse rozšlehejte vejce, sůl a pepř, směs poté nalijte na zeleninu v pánvi. Smažte asi dvě minuty, nahoru položte mozzarellky, sušená rajčata a pánev vložte do trouby, dokud vejce nezhnědnou (1 – 2 minuty). Nechte tři minuty odstát, posypejte bazalkou a můžete servírovat.
Gnocchi s bílými fazolemi a sušenými rajčaty
Příprava trvá: 20 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- ½ hrnku nakrájených sušených rajčat
- 1 balení noků
- 1 plechovka cannellini fazolí
- 1 balení baby špenátu
- 1 velká šalotka
- ⅓ hrnku kuřecího vývaru
- ⅓ hrnku smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- 3 lžíce listů čerstvé bazalky
Zahřejte 1 lžíci oleje ve velké nepřilnavé pánvi. Přidejte noky, za stálého míchání smažte po dobu pěti minut, dokud noky nezhnědnou. Přidejte fazole a špenát a nechte na plotně asi 1 minutu. Přemistěte směs na talíř.
Zahřejte 1 lžíci oleje v pánvi a přidejte sušená rajčata s šalotkou, za stálého míchání nechte na plotně asi jednu minutu. Zvyšte teplotu a přidejte vývar, nechte vařit dokud se vývar téměř neodpaří.
Vmíchejte smetanu, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs na noky vraťte do pánve a promíchejte, aby se noky obalily omáčkou. Posypte bazalkou a podávejte.
Polévka z mrkve a čočky
Příprava trvá: 25 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 2 lžíce kmínu
- špetku chilli
- 2 lžíce olivového oleje
- 600g mrkve
- 140g červené čočky
- 1l horkého zeleninového vývaru (bujón)
- 125 ml mléka
Rozehřejte velký hrnec a nasucho smažte dvě lžičky římského kmínu a špetku chilli po dobu 1 minuty. Do pánve přidejte 2 lžíce olivového oleje, 600g nahrubo nastrouhané mrkve, 140g červené čočky, 1l horkého zeleninového vývaru a 125 ml mléka, přiveďte k varu. Vařte 15 minut, dokud čočka nenabobtná a nezměkne. Polévku vyšlehejte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu do hladka. Okořeňte podle chuti a servírujte s trochou bílého jogurtu.
Salát z čočky a tuňáka
Příprava trvá: 15 minut
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 2 lžíce sherry octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 najemno nastrouhané stroužky česneku
- 50 ml olivového oleje
- 500g uvařené čočky
- 320g tuňáka
- 10 rozpůlených cherry rajčat
- 2 nakrájené pečené papriky
- hrst nadrobno nasekané petrželky
- ½ svazku nadrobno nasekané pažitky
Ocet, hořčici a česnek smíchejte v malé misce. Za stálého míchání přilévejte olej, okořeňte podle chuti. Přidejte čočku, tuňáka, rajčata, papriku a bylinky do velké mísy a promíchejte. Přelijte zálivkou a znovu promíchejte. Servírujte.