Výživa a doplňky

Proč nejíst arašídy

Proč nejíst arašídy

Arašídy mohou být zajímavým zdrojem živin. S jejich nadměrnou konzumací však samozřejmě mohou přijít i některé problémy. Pokud hledáte důvody, proč nejíst arašídy, připravili jsme krátký článek, který se věnuje shrnutí hlavních z nich.

Obsahují antinutrienty

O antinutrientech jsme se více rozepsali již ve článku o ovesných vločkách. V případě arašídů jde o tak zvanou kyselinu fytovou, která je pro lidské tělo nevstřebatelná a může způsobovat problémy se vstřebáváním živin, kterými jsou například zinek, vápník nebo hořčík. Pokud to nebudete s přijímanými dávkami přehánět, nehrozí vám žádné velké nebezpečí, ale tento fakt byste měli mít vždy na paměti.

Vyšší obsah soli

Běžně prodávané arašídy jsou bohužel často dosolené velmi velkým obsahem soli, což může způsobit poměrně zásadní navýšení příjmu sodíku, který ve velkém množství škodí. Snažte se tedy v ideálním případě vybírat arašídové produkty si nižším obsahem soli, čímž eliminujete jeden z důvodů proč nejíst arašídy.

Kalorické hodnoty

Zařazení zdravých tuků do jídelníčku je nezbytností. Pokud jste však v redukční dietě, měli byste mít na paměti, že arašídy se právě díky obsahu tuků vyznačují také vysokými kalorickými hodnotami. Konzumace velkého množství tak může mít vliv na kalorickou bilanci a je proto vhodné vše počítat pomocí kalorických tabulek.

Alergické reakce

Arašídy jsou bohužel také typické spojením s celou řadou alergických reakcí. Alergie na arašídy se navíc vyznačuje jednou z nejrychlejších reakcí. Pokud si tedy nejste jistí, zda alergií netrpíte i vy, měli byste raději začínat s konzumací na nižších dávkách.

Všeho s mírou

I přes výše uvedené skutečnosti stále platí, že arašídy jsou zajímavou potravinou ze které může těžit nejeden zdravý jídelníček. Pokud jich zařadíte přijatelné množství, kromě kvalitních tuků z nich můžete získat například také vlákninu, vitamíny či draslík.

Zdroj: Eatthis.com