Některé potraviny mají tak velký zdravotní přínos, že si zaslouží být trvalou součástí každodenního jídelníčku. Které to jsou a v čem nám prospívají?
1. Listová zelenina (hlávkový salát, brokolice, špenát, rukola, chřest,…)
Listová zelenina je bohatá na kyselinu listovou, která je nezbytná pro správnou funkci nervové soustavy. Přispívá k tvorbě neurotransmiterů, čili látek důležitých pro přenos signálů po nervech. Dále má pozitivní vliv na dělení buněk, krvetvorbu a vývoj plodu v děloze těhotné ženy. Společně s vitamínem B12 se podílí na tvorbě DNA. Listová zelenina obsahuje také hořčík a další minerály.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/03/Listova-zelenina-hlavkovy-salat-brokolice-spenat-rukola-chrest...-1024x833.jpg)
2. Celá zrna obilovin (ovesné vločky, quinoa, hnědá rýže, bulgur, pohanka,…)
Celozrnné obiloviny obsahují velký podíl vlákniny, vysoký obsah všech vitamínů B a E, minerálů (draslík, fosfor a hořčík), nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a antioxidanty. Tyto látky mají pozitivní vliv na udržení zdravé váhy, prevence rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních onemocnění, diabetu, vysokého cholesterolu,….
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/03/Cela-zrna-obilovin-ovesne-vlocky-quinoa-hneda-ryze-bulgur-pohanka…-1024x757.jpg)
3. Ryby (losos, pstruh, treska,…)
Ryby bychom měli konzumovat minimálně několikrát týdně, ale klidně si je můžeme dopřát i častěji. Rybí maso je lehce stravitelné, obsahuje vysoké množství kvalitních bílkovin, je bohaté na zinek, selen, železo a vitamín B12. Mořské ryby jsou navíc zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin a jódu. Konzumací ryb předcházíte onemocněním kardiovaskulárního systému, diabetu, obezitě a zvýšeného cholesterolu. Zároveň se zlepšuje činnost mozku a štítné žlázy.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/03/Ryby-losos-pstruh-treska...-1024x683.jpg)
4. Ořechy (mandle, kešu, lískové ořechy, vlašské ořechy,…)
Ořechy obsahují především omega-3 mastné kyseliny, které mají silný protizánětlivý účinek. Dále zde najdeme bílkoviny, minerály (draslík, hořčík, zinek, vápník, železo,…) a vitamíny (A, B, C, E). Jejich pravidelnou konzumací lze předcházet kardiovaskulárním chorobám, diabetu a vysokému cholesterolu. Zároveň posilují imunitní systém, podporují zdravý růst vlasů a nehtů a napomáhají ke zdravému hubnutí. Kvůli obsahu tuků se doporučuje denně sníst okolo 30 – 50 g, což je cca jedna hrst.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/03/Orechy-mandle-kesu-liskove-orechy-vlasske-orechy…-1024x1024.jpg)
5. Jogurty a tvarohy
Zakysané mléčné výrobky jako jogurty, podmáslí a kefíry jsou zdrojem dobře využitelného vápníku, jódu, zinku, hořčíku a draslíku, vitamínů (A, D, B2 a B12) a bílkovin. Obsahují také důležitá probiotika, která ve střevech udržují správnou mikroflóru a mají pozitivní vliv na trávicí ústrojí a imunitu. Tvaroh je zdroj především velkého množství kvalitních bílkovin, které pomáhají regulovat přijaté kalorie a tím také hubnout. Tyto produkty si můžete ochutit ovocem, ořechy a cereáliemi. Získáte vyváženou svačinku.
![](https://extrafit.cz/wp-content/uploads/2023/03/Jogurty-a-tvarohy--1024x683.jpg)