Nedělní oběd je pro mnoho lidí doslova rituálem spojeným s rodinou a dobrým jídlem. Pokud jste vegetariánem nebo hledáte způsob, jak zařadit více jídel bez masa do vašeho jídelníčku, máme pro vás skvělé zprávy. V článku vám dnes představíme 3 zdravé a chutné recepty na vegetariánské varianty nedělního oběda, které si můžete vychutnat s celou rodinou. Recepty jsou plné chuti, živin a na přípravu jsou dostatečně jednoduché, aby si je mohl vyzkoušet každý.
Proč vyzkoušet vegetariánský oběd?
Vegetariánská strava se často spojuje s řadou zdravotních výhod. Vyznačuje se bohatým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů, které přispívají k dobrému zdraví. Navíc vegetariánská strava vytváří menší ekologickou stopu a může přispět ke snížení negativního dopadu na životní prostředí. Přitom existuje celá řada rostlinných ingrediencí, které lze použít k přípravě výživných a chutných jídel, takže vegetariánská jídla rozhodně nejsou fádní a nudná. Chcete také zkusit experimentovat? Inspirujte se našimi recepty.
Těstovinový salát s chřestem a cizrnou
Pokud milujete těstoviny, pak vsaďte na tento salát inspirovaný sezónní zeleninou. Na oleji opečte cibuli spolu s česnekem, ale pozvolna, aby se vám česnek nepřipálil, jinak by zhořknul. Poté přidejte očištěný a nakrájený chřest a chvíli restujte, po chvíli přidejte listový špenát, propláchnutou cizrnu a vše zalijte smetanou. Dle chuti přidejte libovolné koření, ale chybu rozhodně neuděláte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše nechejte krátce povařit, poté smíchejte s uvařenými těstovinami a můžete servírovat. Veškeré ingredience najdete níže.
Ingredience
- 250 g těstovin oblíbeného tvaru
- Řepkový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 svazky chřestu
- 50 g špenátu
- 1 konzerva cizrny
- 200 ml smetany (ideálně rostlinné)
- Na dochucení lahůdkové droždí, citrónovou šťávu, sůl a pepř
Cizrnové kari s mangem
Máte rádi indické chutě? Pak si jistě oblíbíte vegetariánskou variantu oblíbeného chicken curry. Jako alternativa k masu je zde použita cizrna, ale celé jídlo můžete doplnit ještě o vegetariánské tofu, ideálně uzené. Na kokosovém oleji si opečte cibuli, česnek a pórek, a jakmile začnou suroviny zlátnout, přidejte arašídy, tofu a opět zarestujte. Dodejte kari koření a na kostičky nakrájenou papriku a mango. Zalijte kokosovým mlékem a nechejte společně 10 minut povařit. Dochuťe solí a kari kořením a přidejte lžíci kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě, díky kterému omáčka zhoustne. Podávejte s oblíbeným druhem rýže.
Ingredience:
- Kokosový olej
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 pórku
- Hrstička arašídů
- 2 ks tofu
- 1 žlutá paprika
- 1 zralé mango
- Plechovka kokosového mléka
- Kukuřičný škrob
- Sůl, pepř, kari koření
- Rýže
Pečená cuketa se sýrem a rajčaty
Sezóna cuket se pomalu blíží, využijte toho a připravte z ní vynikající oběd. Připravte si cuketu, cibuli a rajčata a vše nakrájejte na tenké plátky. Připravte si mísu na pečení, vymažte olejem a začněte dovnitř vrstvit plátky cukety, rajčat a cibule. Každou vrstvu nezapomeňte dokořenit špetkou soli, pepře, oregana a strouhaného sýra. Poté vložte pekáč do trouby a pečte cca 30 minut, dokud sýr nezezlátne. Hotové pečené cukety se sýrem a rajčaty podávejte jako hlavní jídlo nebo přílohu k restovanému uzenému tofu.
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 200 g strouhaného sýra (např. gouda, čedar nebo mozarella)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř a oregano podle chuti