Možná vás překvapí, že šťáva z brambor má pozitivní vliv na naše zdraví. Co všechno ovlivňuje a proč bychom jejích účinků měli využívat?
Zdravotní výhody šťávy z brambor
Je to přírodní prostředek, který ulevuje při zánětu žaludku. Můžete vyzkoušet užívat 1 lžíci šťávy zředěné s vodou půl hodiny před každým jídlem. Může pomoci při vředech. Šťáva z brambor má pozitivní vliv na imunitní systém, který posílí. Vyčistí tělo od škodlivých toxinů. Eliminuje kožní obtíže. Pomáhá během gastritidy a dalších žaludečních obtížích. Redukuje vysokou hladinu cukru v krvi. Je to pomocník pro játra a ledviny. Má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Pokud k bramboře do odšťavňovače přidáte trochu lněného semínka, získáte projímadlo přírodního charakteru. V kombinaci se šťávou z citronu bojuje s překyselením organismu.
Bramborová šťáva je dobrým zdrojem vitamínu C a skupiny B (především niacinu-B3 a thiaminu-B1, malé míře riboflavinu-B2 a pyridoxinu-B6). S bramborovou šťávou dodáte tělu draslík (podporuje činnost srdce) a železo (je potřebné pro dobrou krvetvorbu). Šikovným pomocníkem jsou také antioxidanty. Kromě vitamínu C jsou to flavonoidy a fenolové kyseliny. Omezují aktivitu volných radikálů. Antioxidační účinky má i zinek. Zdravému růstu zubů a kostí napomáhá vápník. Kromě toho je potřebný pro srážení krve, stejně tak jako vitamín K, a správnou činnost nervové soustavy. Bramborová šťáva pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu a to díky vláknině a vitamínům A , B a C. Díky vitamínu C urychluje hojení ran, obnovu tkání a podporuje lepší boj s infekcemi. Vitamín C zlepšuje metabolismus a tím podporuje hubnutí.
Na co si dát pozor při konzumaci?
Pozor dejte na zelené brambory. Mohly by být příčinou vážných zdravotních obtíží. Nekonzumujte šťávu dlouhou dobu.
Pro přípravu šťávy je potřeba brambory dobře oloupat. Vyzkoušet můžete kúru – 0/5 sklenice šťávy 2-3x denně po dobu jednoho měsíce. Objeví-li se nežádoucí účinky, s pitím přestaňte.