DalšíRecepty

Osvědčený recept na beránka pro Velikonoce 2023

Osvědčený recept na beránka pro Velikonoce 2023

Velikonoce jsou svátkem jara, ke kterému kromě barvení vajíček a koledování, neodmyslitelně patří upečený beránek s hřebíčkem místo očí a mašlí kolem krku. Ať už je tvarohový, třený, kakaový či šlehačkový, těší se na něj celá rodina. Přinášíme osvědčený a zároveň snadný recept, který se ve Vaší rodině bude dědit po generace!

Beránek z pěti ingrediencí

  • 5 vajec
  • 1 máslo
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g krupicového cukru
  • 200 ml mléka

Máslo, vaječné žloutky a cukr vyšlehejte do pěny. Dejte si opravdu práci a šlehejte dlouho, klidně 15 minut. Pěna musí krásně nabýt a být nadýchaná. Do ní postupně připadáte po vyšlehání mouku a prášek do pečiva, vše zamíchejte. Mezi tím si z bílků vyšlehejte sníh, který na závěr vmíchejte do celkové směsi. Bílky přidávejte velmi opatrně.

Pečte dle trouby, kterou máte, ale obvykle cca 180 °C na 45-60 minut (záleží i na velikosti formy). Mějte na paměti, že formu byste neměli plnit do víc jak jedné třetiny, protože těsto díky prášku do pečiva vyběhne. Dvoudílnou formu však naplňte až po okraj.

Po vyndání z trouby jej nechte chvíli vychladnout. Pokud byste se snažili, dostat těsto z formy ihned po upečení, mohlo by se vám těsto zbytečně srazit.

Na závěr beránka ozdobte dle svých preferencí. Někdo jej polévá čokoládou, někde pouze dotvoří očička či nechá jen tak.

Nepodceňte výběr formy

Původní formy byly kameninové a litinové. Je dost možné, že některá hospodyňka stále tyto formy doma má, dědí se z generace na generaci. Později se vyráběly formy keramické, hliníkové, ba dokonce i skleněné. Dnes jsou velmi oblíbené formy ze silikonu. Není divu, pečení v nich je opravdu snadné a pohodlné.

Pokud vlastníte jinou než silikonovou formu, mějte na paměti, že ji musíte opravdu důkladně vymazat máslem či jiným tukem a vysypat hrubou moukou, krupičkou či jemně namletou strouhankou. Pozornost věnujte hlavně okrajovým částem jako jsou oči, ouška a čumáček.

Kde se vzal tento symbol Velikonoc

Beránek by se měl dle tradice péct v neděli před velikonočním pondělím, v sobotu se peče mazanec. V neděli z toho důvodu, že v dřívějších dobách si chudší obyvatelé nemohli dovolit skopové maso, a tak si upekli alespoň sladkého beránka.

Jde hlavně o křesťanský symbol, ačkoli beránek je znám již dávno před tím. Má symbolizovat Ježíše Krista jako Božího Beránka, který byl obětován pro spásu lidstva. Beránek byl také obětován Židy jako památka na vyvedení izraelského lidu z egyptského otroctví.