Recepty

Luxusní recept na pudinkové Croissanty: Na tomto si pochutnáte

Luxusní recept na pudinkové Croissanty: Na tomto si pochutnáte

Obliba voňavých a křupavých croissantů stále stoupá. Málokdo však má za rohem kavárnu či pekárnu, aby si je mohl dopřávat čerstvé. Naštěstí si je můžete upéci doma a překvapit tak rodinu lahodným máslovým těstem s nadýchaným pudinkovým krémem.

Ingredience

Na máslové těsto budeme potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 220 ml mléka
  • 70 g krupicového cukru (může být i třtinový)
  • 2 vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky soli

Na pudinkový krém si přichystáme:

  • 350 ml mléka
  • 1 balení pudinku v prášku (může být vanilkový, nebo čokoládový)
  • v případě čokoládového pudinku 80 g lískooříškového krému / v případě vanilkového 80 g másla

Postup

  1. Z vlažného mléka, nalámaného droždí a několika lžic cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek. Vejce rozšleháme a odebereme dvě lžíce na potření.
  2. Do větší mísy nasypeme mouku, zbylý cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme kvásek a vejce. Zaděláme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně 1 hodinu.
  3. Změklé máslo rozválíme mezi dvěma potravinovými fóliemi do plátu o rozměrech 20 x 30 cm a necháme ztuhnout v lednici. Na pomoučněném vále rozválíme vykynuté těsto do centimetr silného plátu o rozměrech 30 x 40 cm. Do středu plátu vložíme rozválené máslo a přeložíme volným těstem. Opět vyválíme do výšky těsta asi 1 cm, přeložíme na polovinu a vyválíme asi na tloušťku 0,5 cm.
  4. Z těsta vykrájíme 10 rovnoramenných trojúhelníků, které stočíme směrem od základny ke špici do tvaru rohlíčku. Croissanty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 30 minut kynout. Poté je potřeme odebraným vejcem smíchaným s dvěma lžícemi mléka. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C, dokud těsto nezezlátne.
  5. V mléce uvaříme klasickým způsobem pudink. Uvařený pudink přikryjeme fólií a necháme vychladnou v pokojové teplotě. Následně do něj zašleháme lískooříškový krém, nebo máslo. Výsledným krémem plníme pomocí cukrářského sáčku nebo zdobičky vychladlé rohlíčky. Croissanty podáváme posypané moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Jednodušší alternativa

Možná se vám tento recept zdá příliš časově náročný nebo se bojíte, že se vám těsto nepodaří. Nevadí, máme pro vás snadnou alternativu. Místo výroby domácího listového těsta můžete použít dvě balení kupovaného.