Vláknina je nezbytná nejen při hubnutí, ale také pro správné zažívání. Přispívá současně k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých nádorových onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva. Víte ale, v jakých potravinách najdete vlákniny nejvíce nebo jaké je její doporučené denní množství? Čtěte dále a vše se dozvíte.
Doporučený denní příjem vlákniny
Vláknina napomáhá pohybu potravy v trávicí soustavě, je však nestravitelná a kaloricky nevyužitelná. Výhodou potravin bohatých na vlákninu je, že navozují pocit sytosti, tudíž by takové potraviny neměly při hubnutí uniknout vaší pozornosti. Pro dospělého člověka činí její doporučená denní dávka přibližně 20 až 35 gramů.
#1 Jablka
Jedno střední jablko obsahuje průměrně 3,5 gramů vlákniny. Jedná se tak o jednu z nejzdravějších svačinek vůbec. Kromě vlákniny navíc jablka obsahují spoustu vitamínu C, který podporuje imunitní systém, a minerálních látek, jako například draslík, vápník, fosfor nebo železo.
#2 Hnědá rýže
Některé druhy rýže obsahují více vlákniny, například právě hnědá rýže. Ta je z hlediska obsahu vlákniny doslova královnou mezi rýžemi. Jeden šálek hnědé rýže totiž obsahuje zhruba 3,5 gramů vlákniny, což je oproti klasické rýži až 7krát více. Navíc můžete být příjemně překvapeni chutí, která je podobná oříškům – ovlivňuje ji totiž přítomnost vrchních vrstev zrnka rýže.
#3 Celozrnné pečivo
Na rozdíl od bílé mouky si celozrnná mouka zachovává všechny živiny, které se skrývají ve vnějším plášti použitých zrn. Dejte proto přednost celozrnnému pečivu před světlým. Získáte tak potravinu bohatší na vitamíny, minerály, esenciální mastné kyseliny a také na vlákninu. Přibližně 2 gramy vlákniny získáte z jediného plátku celozrnného chleba.
#4 Sušené ovoce
Spíše než při dietě je sušené ovoce doporučováno při zácpě. Jde o potravinu bohatou na vlákninu, ovšem obsahuje také množství sacharidů, proto to s množstvím nepřehánějte. Pro lepší představu, například šest kusů sušených švestek může obsahovat až 8 gramů vlákniny. Ze sušeného ovoce jsou skrze vlákninu vhodné také fíky a meruňky.
#5 Čekankový sirup
Jestliže rádi sladíte, určitě vás potěší tip na sladidlo nové generace s velmi nízkou energetickou hodnotou. Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky a ve srovnání s jinými přírodními sladidly obsahuje až o 95 % méně cukru a o 45 % méně kalorií. Navíc má vysoký obsah prospěšné vlákniny, a to celých 71 %. Můžete jej používat na dochucení čaje i kávy, ale také při vaření a pečení.