Recepty

Pikantní polévka z červené řepy: dostaňte se do formy do léta 2024

Pikantní polévka z červené řepy: dostaňte se do formy do léta 2024

Léto je za dveřmi a máte jen posledních pár dní na to se dostat do maximální formy. Dnes vám přinášíme recept na zdravou polévku z červené řepy, která je lehce pikantní, a tak se i trochu zapotíte. Pokud milujete asijskou kuchyni, jistě si zamilujete také recept na tuto skvělou polévku. Polévka je vhodná také pro vegetariány, protože neobsahuje žádné maso.

Ingredience na 6 porcí

Recept je pro 6 porcí, protože jakmile ochutnáte, nebudete mít dost. Pokud chcete uvařit menší množství, jednoduše použijte polovinu všech surovin.

  • 500 g červené syrové řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 středně velké cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 2 zeleninové bujóny
  • 2 stroužky česneku
  • 3 chilli papričky
  • Kousek čerstvého zázvoru
  • 1 limetka
  • Čerstvý koriandr

Příprava pasty

Z chilli papriček, zhruba 5 cm zázvoru, česneku a šťávy z limetky umixujte hladkou pastu, která bude základem pro ochucení řepové polévky. Pokud nechcete, aby byla polévka příliš ostrá, z chilli papriček před mixováním vyřízněte semínka.

Příprava základu na řepovou polévku

Čerstvou řepu nejprve omyjte, oloupejte ze slupky a následně vařte ve vodě zhruba 30 minut, dokud nebude měkká. Jakmile do řepy půjde snadno píchnout vidličkou, je hotová.

Vodu po vaření řepy nevylévejte, poslouží vám jako základ pro polévku. Vhoďte do ní 2 zeleninové bujóny.

Vaření polévky

Na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte kmín a nechte rozvonět. Červenou řepu nakrájejte na kostky a následně přidejte k cibuli i s vývarem. Přidejte kokosové mléko a také připravenou pastu. Vařte dalších 20 minut, dokud se řepa nezačne rozpadat. Nyní je čas na rozmixování řepy na hladký krém.

Podávání

Polévku podávejte s veganským jogurtem a posypte čerstvým koriandrem.