S věkem se zhoršuje celkové trávení a metabolismus. Neměli bychom tedy trávicí systém zbytečně zatěžovat některými potravinami. Které potraviny vám na stáří nebudou dělat dobře a které by do jídelníčku měli naopak zařadit?
- Nedostatečně tepelně upravené maso
- Uzeniny
- Alkohol
- Jídla tvrdá na kousání
- Fast food
Nedostatečně tepelně upravené maso
Ve vyšším věku zapomeňte na tatarák nebo steaky v přípravě tzv. rare nebo medium rare. Nejneze se vám budou hůře trávit a bude vám z nich velmi těžko, v případě, že budou zasaženy větším výskytem bakterií, budete to snášet mnohem hůře než v mladším věku.
Uzeniny
Uzeniny neprospívají nikomu, ani mladým ani starším. Obsahují velké množství soli, ale také dusitanů a jinými konzervačními látkami, které vašemu zdraví nepřispějí. Naopak mohou být příčinou onemocnění tlustého střeva nebo konečníku rakovinou.
Alkohol
Ruku v ruce s věkem jdou také onemocnění, které vyžadují léčiva. Ty není vhodné kombinovat s alkoholem. Alkohol může nejen negativně ovlivnit účinnost léků, ale také velmi zatíží váš organismus, a to především játra. Skleničku na přípitek si ale s čistým svědomím dát můžete.
Jídla tvrdá na kousání
Ačkoliv máte i ve stáří zdravý chrup, vyhněte se raději tvrdým potravinám na skus – například kukuřice, sušené maso, některé druhy syrové zeleniny. Nejenže se vám mohou hůře žvýkat, ale také se budou podstatně hůře trávit.
Fast food
V neposlední řadě by se měli vyhnout také fast foodům, které jim nedají potřebné živina a akorát jim po nich bude těžko. Smažené jídlo může totiž chutnat i ve vyšším věku, ale stojí to za pálení žáhy?
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?
Místo uvedených potraviny zařaďte do jídelníčku raději následující:
- ořechy a semena
- brukvovitá zelenina
- borůvky
- vejce
- řecký jogurt