Hledáte tip neobvyklý nedělní dezert, kterým ohromíte své hosty? Vyzkoušejte lehkou a lahodnou panna cottu z vařené smetany s ovocným přelivem. Recept není náročný a jeho výsledkem je luxusní dezert jako z restaurace.
Pravá italská panna cotta
Panna cotta je tradiční italský recept, který vznikl pravděpodobně na začátku 20. století v Piemontu na severu země. V překladu znamená “panna cotta” vařená smetana, protože právě smetana je hlavní složkou pevného základu. Díky svému jednoduchému provedení a lahodné chuti se brzy rozšířil napříč Apeninským poloostrovem a posléze do celého světa.
V současnosti se setkáte s mnoha variantami tohoto jednoduchého receptu, jako je například panna cotta s různými druhy ovoce, s ořechama, karamelová nebo čokoládová. My si společně uvaříme osvědčenou klasiku s ovocným přelivem. Samotná příprava vám zabere okolo 20 minut. Smetanový základ je ale potřeba nechat před zdobením několik hodin (klidně přes noc) ztuhnout v lednici.
Potřebné suroviny
Na smetanový základ pro 4 – 6 osob si připravíme:
- 500 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku min. 33 %)
- podle chuti 70 – 100 g cukru krystal
- 1 vanilkový lusk (nevynechávejte – dodává dezertu charakteristickou chuť!)
- 3 plátky želatiny
Na ovocný přeliv budeme potřebovat:
- 300 g lesního ovoce (maliny, jahody… může být i mix různých druhů)
- 1 lžíce citronové šťávy
Dále si nachystáme:
- 4 – 6 servírovacích mističek či pohárků (podle velikosti)
- větší kusy ovoce na ozdobení
Postup přípravy
- Nejprve namočíme želatinové plátky ve studené vodě, aby dopředu změkly a trochu nabobtnaly.
- Smetanu s cukrem a vyškrábanými vanilkovými semínky dáme do malého hrnce. Obsah zahřejeme těsně pod bod varu a poté rychle odstavíme.
- Vyndáme nabobtnalou želatinu, kterou vyždímáme a za důsledného míchání necháme zcela rozpustit v ohřáté smetaně.
- Smetanový základ přelijeme rovnoměrně do nachystaných mističek, nebo pohárků, a vložíme na alespoň 4 hodiny (nebo přes noc) ztuhnout do lednice.
- V kastrůlku uvaříme ovoce spolu s citrónovou šťávou. Směs necháme vychladnout a poté jí přelijeme ztuhlý základ. Dezert dokončíme ozdobením čerstvými kousky ovoce a před servírováním necháme odležet v lednici. Dobrou chuť.