V dnešním článku vám představíme recept na luxusní cheesecake, který se zejména v posledních několika letech stal velmi populárním. Navíc není nijak náročný, ovšem jeho úspěch je nejen ověřen, ale hlavně zaručen!
Krátká historie
Cheesecake je znám po celém světě a je téměř dokázané, že si na něm pochutnávali již řečtí olympionici v roce 776 před naším letopočtem. Byl totiž výborným zdrojem živin. Za několik stovek let recept díky přistěhovalcům doputoval až za oceán do Ameriky. Kolem roku 1900 se tu stal natolik populárním, že téměř každá restaurace připravovala svou verzi.
Na tento cheesecake si připravte
- 280g sušenek (doporučujeme Lotus)
- 120g rozpuštěného másla
- 250g plnotučného měkkého tvarohu nebo žervé
- 200g bílé čokolády
- 285 ml smetany ke šlehání
- 250g mascarpone
- 1 x zakysaná smetana
Postup přípravy
Jako první sušenky nalámejte a robotem či tyčovým mixérem rozdrobte na prach. Rozpusťte si máslo a přidejte k nadrobeným sušenkám. Znovu zamixujte. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm si vyložte pečicím papírem a vzniklou směsí ze sušenek a másla vytvořte na dně formy korpus. Směs uhlaďte do stejnoměrné výšky a následně dejte chladit do lednice.
Čokoládu rozlámejte a ve vodní lázni rozpusťte. Nechte trochu vychladnout. Mezitím si smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a celou směs vyšlehejte dohladka. Takto připravenou náplň vlijte na korpusový základ do dortové formy. Tím je celý cheesecake hotový, stačí dát jen vychladit do ledničky – nejlépe přes noc.
Borůvkový přeliv jako bonus
Cheesecake můžete vylepšit borůvkovým přelivem, který je velmi snadný a rychlý. Potřebujete navíc pouze tři suroviny, jejichž množství záleží na vašich preferencích. Rozmixujte borůvky spolu s cukrem a trochou citronové šťávy. Přeliv následně můžete protřít sítem, ale není to nutností. Teď už jen polít hotový cheesecake a můžete si nechat chutnat!