Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Nejspíš už jste mnohokrát zažila situaci, když zavolají příbuzní, nebo kamarádka, jestli se mohou ještě ten den stavit na kafe. Jasně, že jim neřeknete ne a neodbydete je jen kafem. Jenže co tak narychlo upéct? Zkuste čokoládové řezy na plech podle Josefa Maršálka. Jsou velmi snadné, jejich přípravu zvládnete za 10 minut, a přitom chutnají luxusně.

Než začnete péct

Jednoduché řezy na plech jsou rychlým receptem, který zvládne i začátečník. Přitom vypadají a chutnají skvěle. Jejich výhodou je, že je můžete pokaždé připravit trochu jinak a překvapit hosty nebo rodinu příjemnou alternativou. Můžete je vylepšit ovocem, perníkovým kořením, kakaem, tvarohem a ozdobit polevou z čokolády, pudinku, želatiny apod.

Aby bylo těsto vláčné, přidává se do něj kefír, případně řidší jogurt nebo podmáslí. Důležité je také správné kypřidlo. Pro řídká těsta je hodí soda, jejich účinek ještě posílí kyselost kefíru či jogurtu. U litého těsta vždy nejdříve smíchejte sypké suroviny, aby se v nich rovnoměrně rozmístilo kypřidlo.

Potřebné suroviny

Na těsto si připravíme:

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 3 g skořice
  • 6 g jedlé sody
  • 2 g sody
  • 500 g kefíru / jogurtu / podmáslí
  • 200 g oleje
  • 1 střední vejce
  • tuk na vytření plechu

Na polevu budeme potřebovat:

  • 125 g hořké čokolády
  • 250 g smetany (zakysaná nebo jakákoliv jiná, ideální je tučnější varianta)
  • 20 g másla
  • na posypání kakaové boby / nastrouhanou čokoládu / kokos

Postup přípravy

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C. Hlubší plech vytřeme tukem a lehce vysypeme moukou. 
  2. Připravíme si velkou mísu na sypké suroviny, do které si odvážíme mouku, cukr, kakao, sodu a skořici. Vše důkladně promícháme. 
  3. V menší misce smícháme tekuté ingredience – kefír, olej a vejce. Řídkou směs přelijeme do velké mísy a promícháme za vzniku hladkého těsta. 
  4. Těsto nalijeme na plech. Pečeme asi 15 min (podle výšky těsta v plechu). Propečenost řezů vyzkoušíme špejlí. Pokud je po zapíchnutí do řezů suchá, máme hotovo. Upečené řezy vyndáme a necháme vychladnout v pokojové teplotě. Mezitím si připravíme polevu. 
  5. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem a promícháme do hladka. Až poté přilijeme smetanu a zlehka zamícháme. Polevu nalijeme na korpus a rozetřeme stěrkou. Dozdobíme podle chuti boby, nastrouhanou čokoládou či kokosem. 
  6. Jakmile poleva vystydne, můžeme krájet a servírovat. Dobrou chuť!