Máte doma tvaroh, který se blíží k datumu doporučené spotřeby a nevíte si rady s jeho rychlým využitím? V následujícím článku vám nabízíme několik tipů, jak spotřebovat tvaroh a chutným a praktickým způsobem.
Ochucený tvaroh jako zdroj bílkovin
Pokud nepatříte mezi příznivce pečení a vaření podle složitějších receptů, můžete vsadit na maximální jednoduchost. Tvaroh vyndejte z obalu do misky a dochuťte ho pomocí běžně dostupných ingrediencí. Výborně chutná například rozmíchaný s medem, s přidanými ořechy nebo můžete vsadit na marmeládu či džem. Tvaroh obsahuje zhruba 12 gramů bílkoviny na 100 gramů a bude tak pro vás skvělým zdrojem bílkovin. Pokud ho navíc doplníte o některou z dalších zmíněných ingrediencí, můžete získat relativně komplexní svačinu.
Mohlo by vás také zajímat: Kombucha v těhotenství
Recepty s tvarohem
Tvaroh se dá rychle spotřebovat samozřejmě i využitím v různých receptech. Převažovat pravděpodobně budou zejména různé buchty nebo koláče. Inspiraci můžete snadno načerpat na různých specializovaných webech s recepty.
Jestliže nejste zrovna fanoušky sladkého jídla či pečení, zajímavou alternativou pro vás může být například také vytvoření slaného dipu, který se hodí třeba k pečeným bramborám. Tvaroh může navíc v rámci slané kuchyně sloužit také jako chutný základ pro zdravější verze pomazánek.
Je datum spotřeby určující?
Na konec se ještě hodí uvést, že datum spotřeby nemusí být vždy zcela nutně posledním termínem do kterého musíte tvaroh spotřebovat. U mléčných výrobků se sice expiraci nevyplácí podceňovat, protože zkažené by vám mohly způsobit problémy se zažíváním, na druhou stranu, pokud je tvaroh například jen jeden den po expiraci a podle chuti i čichu se jeví jako bezproblémový, nemusí být jeho konzumace žádným zásadním problémem.
Zdroj: timesofindia.indiatimes.com