Rádi vaříte polévky a chcete je uskladnit pro budoucí konzumaci? Zajímá vás jak dlouho vydrží polévka v lednici aniž by se zkazila? V následujícím článku si zodpovíme na všechny vaše otázky.
Záleží na druhu polévky
Různé polévky vydrží v lednici po různou dobu. Obvykle se uvádí, že polévka obsahující maso vydrží v lednici zhruba 3-4 dny. Zeleninová polévka pak teoreticky může vydržet při nízké teplotě i týden. Naopak polévka obsahující smetanu se většinou kazí již po třech dnech a podobně je na tom i polévka obsahující ryby nebo mořské plody.
Je však důležité vzít v potaz, že dané hodnoty jsou velmi individuální a je nutné polévku ještě před konzumací opatrně ochutnat v malém množství aby nedošlo k vaší otravě. Samotná chuť, konzistence či vůně nebo zápach jsou proto mnohdy důležitější než tabulkové „datum spotřeby“.
Mohlo by vás také zajímat: Rozdíl mezi chlebovou a normální moukou
Polévku uložte do lednice po vychladnutí
Dalším poměrně zásadním vlivem je doba, která uplyne ještě před tím, než vůbec strčíte polévku do lednice. To byste měli v ideálním případě provést ihned po jejím vychladnutí. Pokud by totiž byla teplá, mohla by mít špatný vliv na fungování vaší lednice. Chladnutí můžete urychlit rozlitím do několika menších nádob.
Zvažte také zmrazení
Pokud polévku nestihnete sníst v daném časovém úseků, můžete zvážit i její zmrazení. V mrazáku vám samozřejmě vydrží mnohem déle. Opět platí, že vývary a polévky z masa mají trvanlivost kratší (zhruba 2 měsíce) a u polévek ze zeleniny může dosáhnout až k 6 měsícům.
Zdroj: thewholeportion.com