Recepty

Hrnkový koláč se švestkami a mákem: recept krok za krokem

Hrnkový koláč se švestkami a mákem: recept krok za krokem

Když se skloubí chuť švestek a máku, vždycky to dopadne dobře. Proto vás dnes chceme inspirovat k přípravě pečené dobroty, po které se budete olizovat až za ušima. Zkuste tento hrnkový koláč se švestkami a mákem. Je výborný!

Recept na hrnkový koláč se švestkami a mákem

Patříte k lidem, kteří se rádi postaví k plotně a svým blízkým připraví pečený moučník? Pak jste tady správně. My pro vás máme snadný recept na hrnkový koláč se švestkami a mákem, ve kterém se dokonale mísí všechny chutě a na povrch jemně křupe máslová drobenka. Zkusíte ho? Připravte jej třeba své rodině nebo návštěvě, před kterou se budete chtít ukázat jako skvělí hostitelé.

Co potřebujete na přípravu?

Na těsto:

  • 1 hrníček hladké mouky
  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • 1 hrníček mléka
  • ¾ hrníčku cukru moučka
  • 1 hrníček máku
  • ¾ hrníčku oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • Švestky

Na drobenku:

  • 1 hrníček polohrubé mouky
  • ½ hrníčku moučkového cukru
  • 70 g másla

Postup přípravy

  • Začněte tím, že troubu předehřejete na 170 °C
  • Smíchejte hladkou a polohrubou mouku
  • Přidejte prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko, mák a prášek do pečiva
  • Ze surovin vypracujte hladké těsto
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem
  • Omyjte švestky, nakrájejte je na poloviny, vypeckujte a poté rozložte na těsto
  • V misce připravte drobenku z potřebných surovin
  • Drobenku s pomocí prstů rozprostřete po celém moučníku
  • Vyložte plech s těstem a švestkami do trouby
  • Pečte cca 15 minut a poté zvedněte teplotu na 200 °C a pečte dalších 10-15 minut

Po vytažení z trouby nechte hrnkový koláč se švestkami a mákem nejdříve vychladnout a teprve poté jej nakrájejte a podávejte. Koláč si vychutnáte s kávou nebo hrníčkem mléka. Pochutná si na něm zaručeně celá rodina.

Přejeme vám dobrou chuť!