Recepty

Hovězí guláš v troubě bez míchání: 5 důležitých kroků při vaření

Hovězí guláš v troubě bez míchání: 5 důležitých kroků při vaření

Hovězí guláš je oblíbeným tradičním jídlem plným chuti a vůně. Pokud si přejete připravit skvělý guláš v troubě a ušetřit si čas i práci s mícháním, následujících pět důležitých kroků vám pomůže dosáhnout dokonalého výsledku.

Příprava ingrediencí a předehřátí trouby

Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné ingredience. Hovězí maso nakrájejte na kousky, cibuli na jemné plátky a česnek na drobno. Dále si připravte koření, jako je sladká paprika, kmín, majoránka, sůl a pepř. Předehřejte troubu na teplotu 160 °C, abyste byli připraveni vložit guláš dovnitř a začít s pečením.

Restování masa a přidání ingrediencí

Rozpalte větší hlubší pekáč na sporáku a na středním ohni orestujte hovězí maso, dokud nezezlátne. Přidejte cibuli a česnek a orestujte je společně s masem, dokud nezezlátne. Poté přidejte sladkou papriku, kmín a majoránku a krátce restujte, aby se koření uvolnilo svou vůni. Nakonec přidejte rajčatový protlak a vodu. Promíchejte, přikryjte pekáč a vložte do předehřáté trouby.

Pečení guláše bez míchání

Tento krok je klíčový pro přípravu guláše bez míchání. Nechte guláš péct v troubě po dobu 2,5 až 3 hodin. Během pečení se tekutina postupně zredukuje a maso se pěkně změkčí. Díky nízké teplotě trouby nemusíte guláš míchat, protože se ingredience postupně promíchávají a chuť se rozvíjí.

Kontrola a dochucení

Po uplynutí času pečení zkontrolujte konzistenci a chuť guláše. Mělo by být husté, ale přesto šťavnaté. Pokud je příliš řídké, nechte jej bez víka péct ještě několik minut, aby se tekutina více zredukovala. Ochutnejte a případně dosolte nebo opepřete podle svého vkusu. 

Servírování a doprovod

Hotový hovězí guláš můžete servírovat s rýží, knedlíky, bramborovým pyré nebo těstovinami. Přidejte do misek nebo talířů požadované množství guláše a ozdobte čerstvou petrželkou nebo kousky nakrájené cibule. Pro vylepšení chuťového zážitku můžete k guláši přidat také nakyslou smetanu nebo čerstvý chléb.

Tabulka s přehledem kroků při vaření:

KrokPopis
1. PřípravaPřipravte ingredience a předehřejte troubu
2. RestováníOrestujte maso a přidejte cibuli, koření a rajčatový protlak
3. PečeníDejte guláš do trouby a pečte bez míchání
4. KontrolaZkontrolujte konzistenci a dochuťte dle potřeby
5. ServírováníServírujte s přílohou a ozdobte podle chuti

Výše uvedené kroky vám umožní připravit lahodný hovězí guláš v troubě bez nutnosti neustálého míchání. Věříme, že tímto způsobem si užijete jednoduché, avšak lahodné jídlo plné bohatých chutí. Takže si připravte ingredience, zapněte troubu a dejte se do vaření!