Snažíte se najít inspiraci na chutné a vyvážené recepty, které vám usnadní přípravu jídel a ušetří čas? Pak jste na správném místě! V dnešním uspěchaném světě je čas cenným zdrojem, a proto je plánování jídel na celý týden nejen efektivní, ale také vám pomůže udržet se na správné stravovací cestě. V našem článku najdete tipy, rady a chutné recepty, které vám umožní připravit si jídla dopředu a zaručí vám zdravé a lahodné pokrmy po celý týden.
Ať už jste začátečnice v kuchyni nebo zkušená kuchařka, naše recepty jsou navrženy tak, aby byly dostupné a jednoduše se připravovaly. Připravte se na týden plný lahodných pokrmů a objevte radost z vaření. Začněte plánovat své jídla dopředu a užijte si zábavu, kterou přináší vytváření chutných pokrmů pro sebe a svou rodinu. Přejeme vám hodně inspirace a úspěšnou přípravu jídel na celý týden!
Rizoto s hlívou ústřičnou
Na jednu porci si připravíme:
- 200g vařené rýže
- 100g hlívy ústřičné
- 1 šalotku
- sůl a pepř dle chuti
- špetku drceného kmínu
- máslo na smažení
- snítku čerstvého tymiánu
Postup přípravy:
Zpěníme šalotku. Přidáme hlívu nakrájenou na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme kmín. Podusíme na másle. Vmícháme uvařenou rýži a posekaný tymián.
Indiánské jídlo
Na jednu porci si připravíme:
- 200g mletého masa
- 1 malou cibuli
- sůl a pepř dle chuti
- malý rajčatový protlak
- 1 skleničku sterilovaných fazolí
- máslo na smažení
Postup přípravy:
Na másle zpěníme cibulku, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a osmažíme. Přidáme protlak a fazole a povaříme. Podáváme s bagetou nebo chlebem.
Zapečený květák
Na jednu porci si připravíme:
- 1/2 povařeného květáku
- špetku muškátového oříšku
- sůl a pepř dle chuti
- 2 syrová vejce
- 100 g cihly vcelku
- máslo na vymazání misky
Postup přípravy:
Povařený květák rozkrájíme na menší kousky. Vsypeme jej do vymazané misky, osolíme a opepříme. Vejce rozšleháme, přidáme muškátový oříšek a přelijeme květák. Sýr nastrouháme a posypeme jím květák. Misku dáme zapéct do vyhřáté trouby.
Podáváme s vařenými bramborami nebo čerstvou bagetou.
Těstoviny zapečené s houbami
Na jednu porci si připravíme:
- 300g vařených těstovin
- 200g syrových hub
- 1 cibuli
- sůl, pepř, kmín podle chuti
- 2 vejce
- máslo na vymazání misky a smažení
Postup přípravy:
Cibuli posmažíme na másle, přidáme houby, sůl, kmín a usmažíme je. Usmažené houby vmícháme do uvařených těstovin, opepříme. Směs vsypeme do vymazané misky, zalijeme rozšlehanými vejci a dáme zapéct.
Gnocchi s kuřecím masem a baby špenátem
Na jednu porci si připravíme:
- 150g kuřecího masa
- 200g uvařených gnocchi
- 1 velkou hrst baby špenátu
- 1/2 kelímku smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- olej
Postup přípravy:
Kuřecí maso osolíme, opepříme a osmažíme. Přidáme baby špenát a smetanu, necháme přejít varem. Vmícháme uvařené gnocchi.
Zeleninové lívanečky
Na jednu porci si připravíme:
- 200g zeleniny smažené na másle (květák, mrkev, pórek, cuketa, kedlubna)
- 1 lžíci solamylu
- 1 vejce
- sůl dle chuti
- 1 lžička kari koření
- olej na smažení
Postup přípravy:
Všechny suroviny, kromě oleje, smícháme. Ze vzniklé směsi smažíme, po obou stranách, na lívanečníku lívanečky. Podáváme s vařenými, pečenými nebo šťouchanými bramborami.
Smetanové těstoviny s baby špenátem a uzeným lososem
Na jednu porci si připravíme:
- 200g uvařených těstovin
- 100g uzeného lososa
- hrst baby špenátu
- 1/2 smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- máslo na vymazání misky
Postup přípravy:
Vymažeme zapékací misku. Smícháme uvařené těstoviny s baby špenátem a kousky uzeného lososa. Osolíme, opepříme a vsypeme do zapékací misky. Zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéci asi na 10 minut.