Další

Češi už si nikdy nekoupí tuto oblíbenou potravinu: Krachu výrobce Češi nemohou věřit!

Češi už si nikdy nekoupí tuto oblíbenou potravinu: Krachu výrobce Češi nemohou věřit!

Tradiční chuť kyselých okurek Znojmia byla pro řadu lidí neodmyslitelnou součástí jejich kuchyně. V roce 2023 však prožili zklamání, oblíbený produkt doznal významné změny. Proč?

Orkla ruší závody v Bzenci a Panenských Břežanech

Značku Znojmia momentálně vlastní norská společnost Orkla Foods Česko a Slovensko. Ta vlastní i další známé tuzemské značky, a to konkrétně:

  • Vitana
  • Hamé
  • Otma
  • Májka

Již na jaře roku 2023 se začalo hovořit o tom, že firma plánuje uzavření dvou tuzemských závodů. Nakonec se informace potvrdila. Konkrétně se restrukturalizace dotkla tohoto v Bzenci na Hodonínsku a v Panenských Břežanech u Prahy.

Což v praxi znamená, že změna dopadla jednak na výrobu už zmíněných oblíbených sterilovaných okurek Znojmia, ale i na výrobu mraženého ovoce dceřiné firmy Agrimex Vestec. Za uzavřením stála podle mluvčího společnosti Orkla kombinace vysokých výrobních nákladů a nízkých marží, která ve výsledku znamenala ztrátovost.

Zákazníci změnu v sortimentu nezaznamenají, výroba pod původní značkou stále pokračuje. Mateřská společnost na toto konto uvedla, že výrobu by měly zajistit sesterské společnosti skupiny Orkla nebo externí partneři. A to dle mluvčího značky ze středoevropského či západoevropského regionu.

Oblíbené okurky Znojmia se vyrábějí v Turecku

Znamená to, že oblíbené nakladačky nic neohrozí? Zdá se, že nikoli. Orkla výrobu ještě před zrušením závodu v Bzenci stihla část výroby přesunout i do Turecka. Okurky jsou levnější, navíc firma argumentovala tím, že je zde musela vypěstovat v době, kdy se v Česku neurodily. Jedinou tuzemskou surovinou už před lety tak v těchto šaržích zůstal pouze nálev.

Této změny si ale samotní spotřebitelé všimli a podle mnohých má oblíbená pochoutka vyprodukovaná v oblasti Středního východu nepodařenou „blátivou“ chuť. Lze očekávat, že se po definitivním pádu závodu v Bzenci může výrobu typické české poživatiny za hranice přesunout zcela.

Jedná se tak o smutný konec tradice, která se v Bzenci udržovala dokonce již od roku 1884. Končí nejen tradiční konzervárna, navíc z regionu Znojemska dříve charakteristické lány okurek vymizely a ve velkém už se tu téměř nepěstují. Přitom se zde poprvé tato zelenina objevila už v 16. století.