Zdraví

Brokolice jako zázračná potravina: Proč je zdravé ji jíst každý den?

Brokolice jako zázračná potravina: Proč je zdravé ji jíst každý den?

Brokolice má dva tábory. Jeden tábor tuto zeleninu miluje a druhý je její odpůrce. Málokdo ale už ví, že se brokolice pyšní nespočtem benefitů. A které výhody brokolice nabízí? O pár z nich si povíme v dnešním článku.

Brokolice jako prevence proti rakovině

Konzumace zdravé stravy může snížit riziko vzniku rakoviny. Klíčovou složkou brokolice je fytochemická látka známá jako sulforafan, která je také zodpovědná za mírně nahořklou chuť brokolice. Sulforafan se může podílet na zlepšení detoxikace toxinů z ovzduší, jako je například cigaretový kouř, a mohl by pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Brokolice je prospěšná pro váš zrak

Brokolice obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin, které byly ve studiích z let 2003 a 2006 spojeny se sníženým rizikem vzniku očních poruch souvisejících s věkem, jako je šedý zákal a makulární degenerace. Brokolice obsahuje také beta-karoten, který v létě přeměňuje na vitamin A, jehož nedostatek je spojován s šeroslepostí.

Brokolice je bohatá na vlákninu

Jedna porce brokolice obsahuje 3,8 gramu vlákniny, což je zhruba 15% doporučené denní hodnoty. Vláknina je jednou z nejcennějších a nejuniverzálnějších živin. Ta pomáhá normalizovat pohyb střev, snižovat hladinu cholesterolu, kontrolovat hladinu cukru v krvi, udržovat zdraví střev a napomáhá k dosažení zdravé hmotnosti. Jedním z nejzajímavějších účinků vlákniny je, že zpomaluje trávení, což pomáhá cítit se sytí ještě dlouho po jídle.

Brokolice se pyšní vysokým obsahem vitaminu C

Když si představíte potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, pravděpodobně vás napadnou pomeranče a banány. Ale i když má toto ovoce vysoký obsah vitaminu C, nemůže se rovnat množství, které se nachází v brokolice. Jedna porce brokolice obsahuje pozoruhodných 220% doporučené denní hodnoty!

Brokolice podporuje imunitní systém

Krom toho, že brokolice podporuje zdraví střev, zlepšuje také obranyschopnost proti infekcím. Látky obsažené v této zelenině podporují tvorbu glutathionu, který je důležitý pro udržení integrity střevní sliznice a podporuje její obnovu. Glutathion také jako  silný antioxidant působí v celém těle a chrání buňky před zánětlivým poškozením.